Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Polícia v Novej Kaledónii počas potýčok zastrelila ozbrojenca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Ludovic Marin/Pool Photo via AP)

NOUMÉA - Francúzska polícia vo štvrtok zastrelila počas potýčok v Novej Kaledónii jednu osobu, ktorá na ňu predtým strieľala, uviedla miestna prokuratúra. Počet obetí počas troch mesiacov nepokojov na francúzskom tichomorskom území sa tak zvýšil na 11, informuje agentúra AFP.

K streľbe podľa prokurátora Yvesa Dupasa došlo v meste Thio na východe krajiny počas toho, ako polícia odstraňovala zátarasy z mosta. Jeden z policajtov bol počas nepokojov zasiahnutý kameňom do tváre a následne na neho niekoľkokrát vystrelili.

archívne video

Streľba v Bratislave: Svedkovia počuli dva výstrely (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Policajti streľbu opätovali a zranili dvoch demonštrantov, z ktorých jeden zomrel na ceste do nemocnice. V súvislosti s incidentom sa začalo viesť viacero vyšetrovaní, oznámil prokurátor. K podobnému incidentu došlo aj v júli, keď sa polícia dostala pod paľbu pri odstraňovaní zátarás v Mont-Dore pri hlavnom meste. Policajti aj vtedy streľbu opätovali, pričom o život prišiel jeden muž.

V polovici mája vypukli v Novej Kaledónii nepokoje pre plánovanú reformu volebného systému, ktorá by podľa domorodých Kanakov zmarila akékoľvek šance na nezávislosť súostrovia.

Niektorí z nich zabarikádovali cesty a podpaľovali alebo rabovali autá, podniky a verejné budovy. Nepokoje si vyžiadali desať mŕtvych a spôsobili škody vo výške 2,2 miliardy eur. Francúzsko vyslalo na súostrovie tisíce vojakov a policajtov, aby obnovili poriadok.

Viac o téme: OzbrojenecZastreleniePolícia Nová Kaledónia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu