Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Hizballáh útočil na pozície v Izraeli v reakcii na zabitie veliteľa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Leo Correa)

BEJRÚT - Libanonské militantné hnutie Hizballáh v nedeľu uviedlo, že podniklo útok bojovým dronom na dve vojenské pozície na severe Izraela v reakcii na zabitie vodcu libanonskej odnože islamistickej skupiny Džamá Islámíja, ktorá je spojencom palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. Informuje agentúra AFP.

Bojový dron útočil podľa Hizballáhu na veliteľské stanovište v kasárňach Bajt Hillal. Izrael to potvrdil s tým, že "smerom z Libanonu prenikol dron do oblasti Bajt Hillal", k žiadnym zraneniam však nedošlo. Medzi Izraelom a vplyvným Iránom podporovaným hnutím Hizballáh dochádza od začiatku vojny v Gaze 7. októbra 2023 takmer denne k cezhraničnej paľbe.

Pri sobotňajšom útoku prišiel o život vodca jednotiek al-Fadžr Ajmán Ghutmí. K útoku došlo v západnej časti údolia Bikáa a asi desať kilometrov od hranice so Sýriou. Izrael neskôr potvrdil, že útok uskutočnil s tým, že Ghutmí bol zodpovedný za zásobovanie jednotiek al-Fadžr a Hamasu zbraňami, píše AFP. Cezhraničné násilnosti pripravili v Libanone o život už najmenej 480 ľudí, väčšinou militantov, zahynulo však aj 93 civilistov, píše AFP. Izrael uvádza, že na severe krajiny zahynulo najmenej 15 vojakov a 11 civilistov.

Viac o téme: IzraelHizballáhLIbanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu