Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

EÚ zvažuje obrannú spoluprácu s Japonskom a Južnou Kóreou, informuje japonský denník

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

TOKIO - Európska únia zvažuje vytvorenie partnerstva s Japonskom a Južnou Kóreou v oblasti bezpečnosti a obrany, uviedol v nedeľu japonský denník Nikkei s odvolaním sa na nemenovaného vyššie postaveného predstaviteľa Európskej komisie (EK). Informuje o tom agentúra Reuters.

Pokiaľ by k vzájomnej dohode došlo, bola by to prvá spolupráca EÚ s ázijskými krajinami v týchto oblastiach. Únia dúfa, že dohodu s Japonskom dosiahne na ministerskej úrovni už do konca tohto roka, uviedol denník. Aj napriek tomu, že má Japonsko pacifistickú povojnovú ústavu, krajina uvádza, že bezpečnostná situácia je "najvážnejšia a najkomplikovanejšia od čias druhej svetovej vojny". Japonsko preto v posledných rokoch posilnilo obranný priemysel a zároveň vyjadrilo obavu z hrozby, ktorú predstavuje susediaca Čína a Severná Kórea, píše Reuters.

Tokio minulý rok podpísalo aj zmluvu o vytvorení programu na vývoj moderného stíhacieho lietadla s Britániou a Talianskom a tento mesiac začalo rokovania aj so Spojenými štátmi, aby tak prehĺbilo spoluprácu v obrannom sektore. Japonsko sa snaží odpovedať na rastúce námorné požiadavky Číny a obáva sa aj prípadnej nestability v Taiwanskom prielive. Minulý týždeň sa Tokio preto zúčastnilo na spoločnom námornom cvičení s USA, Kanadou a Filipínami v spornom Juhočínskom mori.

Viac o téme: JaponskoJužná Korea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu