Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Úrady v Stredoafrickej republike obvinili humanitárneho pracovníka z terorizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ben Curtis, File)

BANGUI - Európana, ktorý ako humanitárny pracovník pôsobil v Stredoafrickej republike (SAR), obvinili tamojšie úrady z terorizmu a podkopávania bezpečnosti štátu, informovala v sobotu agentúra AP.

Martin Joseph Figueira, konzultant americkej mimovládnej organizácie FHI360, bol zadržaný v máji a v piatok bol obvinený z toho, že komunikoval s ozbrojenými skupinami s cieľom zosnovať v SAR prevrat, čím ohrozil jej bezpečnosť. V prípade, že súd Figueirovi dokáže vinu, hrozí mu doživotný trest nútených prác.

archívne video

Nie je to prvýkrát, čo Hamas využil sanitky na terorizmus, tvrdia Izraelské obranné sily (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Medzi údajnými zločinmi Figueiru prokuratúra SAR uviedla uzavretie niekoľkých zmlúv s vodcami ozbrojených skupín, či poskytovanie strategických informácií o rôznych pozíciách stredoafrických ozbrojených síl (FACA).

Prokuratúra tvrdí, že Figueira obhajoval údajne aj vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti; šíril vraj i propagandu ozbrojených skupín a zároveň ich povzbudzoval, aby "vytvorili medzinárodnú teroristickú odnož, akou je Islamský štát". Figueira bol identifikovaný ako zamestnanec americkej mimovládnej organizácie FHI360, ktorá vykonáva výskum v komunite pastierov kmeňa Fulani. Vo vyhlásení úradov SAR sa uvádza, že je držiteľom belgického a portugalského pasu. V belgickom pase má meno Martin Joseph Edouard.

FHI360 je mimovládna organizácia pre verejné zdravie, ktorá riadi projekty súvisiace s plánovaním rodičovstva a reprodukčným zdravím. Medzičasom už aj potvrdila, že jeden z jej pracovníkov je v SAR vo väzbe. Mohamed Ag Ayoya, hovorca zástupcu generálneho tajomníka OSN zodpovedného za humanitárne akcie, agentúre AP povedal, že OSN situáciu s Figueirom monitoruje. AP dodala, že úrady SAR varovali zahraničných pracovníkov mimovládnych organizácií pred zapájaním sa do aktivít, ktoré by mohli ohroziť národnú bezpečnosť, pretože by mohli čeliť stíhaniu.

Viac o téme: Stredoafrická republikaEurópanTerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu