Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Francúzsko hlási takmer 200 prípadov infekčnej choroby na ostrove Mayotte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sunday Alamba, File)

PARÍŽ - Paríž v piatok informoval o takmer 200 prípadoch cholery na francúzskom ostrove Mayotte v Indickom oceáne. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

"K 18. júnu 2024 bolo na Mayotte nahlásených 193 prípadov cholery," uviedol vo svojej týždennej aktualizácii francúzsky úrad pre verejné zdravie SPF. Z toho 172 prípadov ochorenia bolo získaných na mieste a 21 prípadov bolo u ľudí nakazených v zahraničí - na susednom súostroví Komory a v krajinách afrického kontinentu.

archívne video

Cholera je infekčné ochorenie, ktoré zvyčajne spôsobuje silnú hnačku, zvracanie a svalové kŕče. Ľahko sa šíri v nehygienických podmienkach. Na Mayotte, kde žije približne 320-tisíc ľudí, zaznamenali úrady prvé prípady cholery koncom apríla.

Od začiatku epidémie tam zomreli dvaja ľudia, z toho jedno trojročné dievča. SPF varoval, že riziko prenosu je obzvlášť vysoké v znevýhodnených štvrtiach, "pokiaľ je prístup k pitnej vode a hygienickým zariadeniam nedostatočný".

Francúzske orgány boli kritizované za to, že nezabezpečili prístup k pitnej vode, aby zabránili epidémii cholery na svojom zámorskom území. Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas štvrtkového summitu o výrobe vakcín v Afrike vyzval, aby cholera "zostala minulosťou".

V mnohých častiach Afriky nedávno vypukli smrteľné epidémie cholery, čo poukázalo na nedostatok miestnej produkcie vakcín. Podľa správy, ktorú v júni zverejnili miestne orgány, súostrovie Komory, ktoré už štyri mesiace sužuje epidémia cholery, zaznamenali 134 úmrtí a viac ako 8700 prípadov nákazy.

Viac o téme: CholeraPrípadyFrancúzskoOstrov Mayotte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu