Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Masívne záplavy odrezali švajčiarske kantóny od sveta: Hlásia obrovské škody, traja ľudia sú nezvestní

Povodne vo Švajčiarsku Zobraziť galériu (3)
Povodne vo Švajčiarsku (Zdroj: SITA/Samuel Golay/Keystone via AP)

BERN - Švajčiarske kantóny Graubünden a Valais (Wallis) na juhu krajiny postihli silné búrky a záplavy. Nezvestní sú traja ľudia, ktorí skončili pod masami kameňov a bahna v údolí Misox v Graubündene, informovala agentúra DPA. Ešte dnes ráno boli hlásení štyria nezvestní, ale jednu ženu už sa podarilo zachrániť. Turistické stredisko Zermatt pod ikonickou horou Matterhorn vo Valais bolo v piatok dopravne odrezané od sveta, pretože bola uzavretá miestna železničná trať a príjazdová cesta. Vo východonemeckej Saskej Kamenici (Chemnitz) vyvrátený strom ťažko zranil manželský pár.

archívne video

Blesková povodeň v Česku: Obec zostala pod vodou (Zdroj: FB/Letecká záchranná služba Armády České republiky)

V Graubündene napršalo podľa meteorologickej služby Meteonews 125 litrov zrážok na meter štvorcový počas 24 hodín, pričom obvyklých je 154 litrov za celý jún. V oblasti bolo okrem toho zaznamenaných viac ako 7000 bleskov. Často vystúpili toky z brehov a desiatky ľudí boli preventívne evakuované. Pre zosuv pôdy bol uzavretý aj úsek diaľnice na hranici s Talianskom.

Povodne vo Švajčiarsku
Zobraziť galériu (3)
Povodne vo Švajčiarsku  (Zdroj: SITA/Samuel Golay/Keystone via AP)

V dedine Zermatt sa v piatok vyliali z brehov miestne toky Triftbach a Vispa a pobrežné cesty boli uzavreté, rovnako ako miestne železnice a cesty z obce Täsch do Zermattu. Všetci obyvatelia a turisti v Zermattu sú však v bezpečí, ubezpečila starostka obce Rómov Binerová-hauserová. Otvorené ostávajú aj reštaurácie a obchody.

Povodne dnes hrozili napríklad aj na opačnej strane Švajčiarska, pri Bodamskom jazere na severe a tiež pozdĺž rieky Rhony pri Ženevskom jazere.

Povodne vo Švajčiarsku
Zobraziť galériu (3)
Povodne vo Švajčiarsku  (Zdroj: SITA/Samuel Golay/Keystone via AP)

V Saskej Kamenici na východe Nemecka sa v búrke v piatok popoludní vyvrátil strom na prístrešok pre autá a vážne zranil 58-ročného muža a jeho ženu rovnakého veku, informovala dnes miestna polícia. Oboch previezli do nemocnice. Muža museli vyslobodzovať záchranári. Vyvrátený strom poškodil aj priľahlý dom.

Viac o téme: PovodnePočasieBúrkyŠvajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu