Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Rezort životného prostredia v rámci výzvy podporí protipovodňové opatrenia sumou 12 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vyhlásilo výzvu na čerpanie finančných prostriedkov v rámci Programu Slovensko. Výzva je zameraná na preventívne opatrenia na ochranu pred povodňami viazanými na vodný tok. Na výzvu rezort vyčlenil 12 miliónov eur. Informoval odbor komunikácie MŽP SR.

"Cieľom výzvy je zabezpečenie ochrany pred minimálne storočnou vodou v geografických oblastiach, v ktorých existuje potenciálne významné povodňové riziko alebo kde možno predpokladať jeho pravdepodobný výskyt v súlade s plánmi manažmentu povodňového rizika," priblížil envirorezort.

archívne video

Vo Vranove nad Topľou vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Výzva bude financovaná z prostriedkov Kohézneho fondu

Oprávnenými žiadateľmi sú štátne organizácie vykonávajúce správu vodných tokov a nájomcovia, respektíve vypožičiavatelia drobných vodných tokov alebo ich úsekov podľa vodného zákona. Výzva bude financovaná z prostriedkov Kohézneho fondu vo výške 12 miliónov eur. Financovanie projektu je rozdelené na 85 percent z Kohézneho fondu a 15 percent zo štátneho rozpočtu. "V tomto prípade sa uplatňuje špecifické pravidlo, v rámci ktorého je možné prefinancovať až 100 percent oprávnených nákladov, a teda s nulapercentnou spoluúčasťou žiadateľa," vysvetlil rezort.

Príspevok nie je určený na preventívne opatrenia na ochranu pred povodňami

Podporené budú podľa MŽP opatrenia, ktoré zmenšujú maximálny prietok povodne v toku, chránia územia pred zaplavením vodou z vodného toku alebo vnútornými vodami. Rovnako aj tie, ktoré sú zamerané na úpravu a revitalizáciu tokov a priamo spojené s dosiahnutím potrebnej úrovne ochrany priľahlých území pred povodňami.

Ako upozornil rezort, príspevok nie je určený na preventívne opatrenia na ochranu pred povodňami, ktoré nie sú s vodným tokom prepojené a sú realizované mimo vodných tokov. Rekonštrukcia, oprava a údržba objektov a zariadení slúžiacich na ochranu pred povodňami, ktoré sú povinnosťou ich vlastníka, respektíve správcu, je takisto neoprávnená. Obnova existujúcich stavieb na ochranu pred povodňami je oprávnená výlučne na účely zabezpečenia vyššej úrovne ochrany pred povodňami v súlade s plánmi manažmentov povodňových rizík.

Viac o téme: Protipovodňové opatreniaFinančné prostriedkyMinisterstvo životného prostredia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu