Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Najvyšší súd v USA potvrdil zákaz vlastniť zbraň pre páchateľov domáceho násilia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Najvyšší súd USA v piatok potvrdil federálny zákon, ktorý zakazuje osobe vlastniť strelnú zbraň ak ide o páchateľa domáceho násilia. Cieľom je zabezpečiť bezpečnosť a ochranu obetí pred ďalším násilím. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Osem z deviatich sudcov hlasovalo v prospech zákona o zákaze strelných zbraní z roku 1994. Zvrátili tak marcové rozhodnutie odvolacieho súdu v New Orleans, ktorý zákon zrušil s argumentom, že porušuje druhý dodatok americkej ústavy. Ten garantuje občanom Spojených štátov právo držať a nosiť zbraň.

archívne video

Dušan Cinkota má toho plné zuby: Zohnal si zbraň! (Zdroj: NL/TH)

Hlavný sudca Najvyššieho súdu USA John Roberts v zdôvodnení napísal, že zákon sa opiera o "zdravý rozum" a uplatňuje sa až "po tom, čo súd rozhodne, že daná osoba predstavuje skutočnú hrozbu" fyzického násilia. Najnovší verdikt privítal aj americký prezident Joe Biden, ktorý kritizoval predchádzajúce rozhodnutia súdu o zbraniach či interrupciách.

"Nikto, koho zneužili, by sa nemal obávať, že si násilník zaobstará zbraň. Výsledkom dnešného rozhodnutia je, že osoby, ktoré prežili domáce násilie, a ich rodiny budú môcť naďalej počítať s kritickou ochranou, tak ako to bolo v posledných troch desaťročiach," uviedol Biden vo vyhlásení.

Najvyšší súd USA v roku 2022 rozhodol, že povolí len "rozumné" výnimky z práva nosiť zbraň podľa druhého dodatku ústavy a pri otázke regulácií strelných zbraní sa bude opierať o históriu. To spôsobilo, že súdy nižšej inštancie mali problém určiť, či sú obmedzenia týkajúce sa zbraní v súlade s historickou paralelou. Sudca Roberts napísal, že niektoré súdy nepochopili metodológiu najvyššieho súdu pri jeho nedávnych rozhodnutiach v prípadoch, ktoré zahŕňali druhý dodatok.

Viac o téme: Domáce násilieNajvyšší súdUSAVlastnenie zbrane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu