Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Japonská vesmírna agentúra sa stala cieľom niekoľkých kybernetických útokov

Japonská vesmírna agentúra bola od minulého roka vystavená sérii kybernetických útokov, ale citlivé informácie týkajúce sa rakiet a satelitov neboli ovplyvnené, pretože agentúra pokračuje v skúmaní a prijíma preventívne opatrenia
Japonská vesmírna agentúra bola od minulého roka vystavená sérii kybernetických útokov, ale citlivé informácie týkajúce sa rakiet a satelitov neboli ovplyvnené, pretože agentúra pokračuje v skúmaní a prijíma preventívne opatrenia (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TOKIO - Japonská vesmírna agentúra (JAXA) sa od začiatku roka stala cieľom niekoľkých kybernetických útokov, ktoré však nemali vplyv na citlivé informácie týkajúce sa rakiet a satelitov. Okrem vyšetrovania sa proti nim nasadzujú preventívne opatrenia, vyhlásil v piatok hlavný tajomník japonskej vlády Jošimasa Hajaši. Informuje o tom správa z agentúry AP.

JAXA infiltrované siete odpojila a preverila, že neobsahovali utajované informácie, dodal Hajaši a prisľúbil posilnenie opatrení proti kybernetickým útokom. Japonský minister obrany Minoru Kihara pre médiá uviedol, že kyberútoky na JAXA nemali vplyv na jeho ministerstvo, napriek tomu, že vesmírna agentúra je jedným z kľúčových dodávateľov ministerstva.

archívne video

Predseda a podpredseda NR SR Kollár a Pčolinský ku kybernetickému útoku (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Japonsko vo svetle rastúcej vojenskej moci Číny začalo výraznejšie investovať do vlastnej obrany a usiluje sa o vyvinutie prostriedkov na opätovanie raketového úderu. Odborníci však upozorňujú, že Tokio sa aj napriek tomu bude pri odpaľovaní rakiet s dlhým doletom musieť naďalej výrazne spoliehať na Spojené štáty.

JAXA od začiatku roka zaznamenala niekoľko úspechov svojho vesmírneho programu. Modul SLIM pristál v januári na Mesiaci s dosiaľ nevídanou presnosťou, vo februári raketa H3 úspešne dosiahla obežnú dráhu Zeme. Jej ďalší štart je plánovaný 30. júna a do vesmíru by mala dopraviť vyspelý pozorovací satelit.

Viac o téme: JaponskoKybernetický útokVesmírna agentúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu