Piatok28. jún 2024, meniny má Beáta, zajtra Peter, Pavol, Petra

Brutálny útok na zdravotníkov v nemocnici! Agresívny pacient zbil každého, kto mu vošiel do cesty: Útoky sa stupňujú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zdravotníci v Nemocnici akademika Ladislava Dérera na Kramároch tento víkend zažili skutočnú hrôzu. Agresívny pacient najskôr napadol druhého pacienta. So svojím vyčíňaním však neprestal. Útoku sa nevyhli ani zdravotníci.

Záchranná zdravotná služba v sobotu 22.6. 2024 podvečer priviezla na Centrálny príjem oddelení v Nemocnici akademika Ladislava Dérera na Kramároch 44-ročného pacienta. Ten po zhruba 15-tich minútach začal byť agresívny a napadol iného pacienta čakajúceho na vyšetrenie. Okamžite preto personál zavolal políciu a jedna zo sestier z ambulancie sa pokúsila pacientovi pomôcť a agresívneho muža od neho odtrhnúť. 

archívne video

Policajti zachránili pacientke život (Zdroj: Facebook/Policie ČR)

Ani to ho však nezastavilo a fyzicky zaútočil aj na sestru, ktorú začal udierať do tváre a následne ju sotil na zem. Agresívne vyčíňanie pacienta zbadal zdravotník, ktorý sa pokúsil celú situáciu upokojiť a muža spacifikovať. Počas bitky si zdravotník vážne poranil pravú ruku, ktorá si bude vyžadovať dlhšiu liečbu a vyradí ho z pracovného procesu.  

Agresívneho muža sa podarilo zastaviť až privolanej bezpečnostnej službe a polícii, ktorá ho umiestnila do cely predbežného zadržania. Fyzickým napadnutím sa personálu telefonicky vyhráža aj rodina útočníka. Zdravotníci sú z toho v šoku. Obávajú sa ďalšieho útoku. 

Útoky sa stupňujú  

„Ako lekár som sa s agresívnymi pacientmi stretol už niekoľkokrát, je to vždy veľmi nepríjemné a pochopiteľne nikto z nás nechce takéto situácie pri výkone svojej práce zažívať. Pre mňa osobne je však zarážajúce ako často, prichádza k takýmto agresívnym útokom na zdravotníkov,” poznamenal riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava, Alexander Mayer. 

Brutálny útok na zdravotníkov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Útoky sa podľa neho neustále stupňujú a sú stále brutálnejšie. "Už to nie je iba o vytrhnutých stoličkách v čakárni, dokopaných dverách na ambulancii alebo poškodených nemocničných posteliach, čo je samozrejme tiež veľký problém, ale hnev a agresia niektorých osôb sa obrátila na nevinných ľudí, v tomto prípade na lekárov, sestry, sanitárov a ostatných zdravotníkov, ktorí si iba robia svoju prácu – zachraňujú životy a liečia chorých,” skonštatoval riaditeľ nemocnice. 

Takéto správanie je podľa neho neprípustné. "Zdravotníci nesmú byť vystavovaní verbálnym ani fyzickým útokom. Chcel by som preto požiadať spoločnosť o odsúdenie takýchto činov a podporu zdravotníkov, ktorí tiež žijú svoje životy, majú svoje rodiny a nechcú byť terčami agresie. Mojim kolegom želám skoré uzdravenie a ďakujem im za ich odvahu, postaviť sa agresorovi a brániť napadnutých,” dodal Alexander Mayer v závere. 

Polícia prípad vyšetruje

Podľa bratislavske polície mal 44-ročný netrpezlivý muž fyzicky napadnúť chorého pacienta na invalidnom vozíku a troch pracovníkov zdravotníckeho personálu, pretože sa mu nechcelo čakať na vyšetrenie. "Agresívneho muža na osobnej slobode obmedzila hliadka pohotovostnej motorizovanej jednotky, ktoré ho následne eskortovala na príslušné policajné oddelenie. Po vykonaní potrebných úkonov bol umiestnený v cele policajného zaistenia," poznamenala polícia.

Ako ďalej dodali, "zo strany vyšetrovateľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave III bolo v tejto súvislosti vznesené obvinenie z trestného činu výtržníctva spáchaného na chránenej osobe v súbehu s trestným činom ublíženia na zdraví spáchaného na chránenej osobe 43-ročnému Zdeněkovi J. z Bratislavy. Zároveň bol v tejto súvislosti spracovaný aj podnet k jeho väzobnému stíhaniu. V prípade preukázania viny pred súdom, hrozí za takéto konanie v zmysle zákona trest odňatia slobody až na tri roky."

Viac o téme: NemocnicaPacientútok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu