Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Dav v Pakistane zabil a upálil muža obvineného z pálenia Koránu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Vahid Salemi)

PEŠÁVAR - Pakistanca obvineného zo znesvätenia Koránu zabil a upálil vo štvrtok dav, ktorý ho predtým odvliekol z policajnej stanice, kde ho v záujme jeho ochrany zadržiavali, uviedli tamojšie úrady. Informovala o tom agentúra AFP.

"Večer 20. júna miestni obyvatelia v okrese Madian zadržali muža s tým, že spálil Korán. Polícia zakročila, zachránila ho a odviedla na miestnu policajnú stanicu," uviedol pre AFP zdroj z dištriktu Swát s tým, že muž z danej oblasti nepochádzal.Dav povzbudzovaný miestnymi mešitami sa však zhromaždil pri policajnej stanici a útočil na ňu kameňmi. "Polícia na rozohnanie rozhnevaného davu použila varovné výstrely do vzduchu, ktoré však ľudí len viac rozhnevali. Dav napokon políciu premohol, vyvliekol muža von a ubil ho na smrť palicami," spresnil zdroj.

Neskôr niekoľko ľudí telo polialo benzínom a zapálilo, dodal.Incident podľa AFP potvrdil aj miestny predstaviteľ, ktorý uviedol, že po zabití muža rozhnevaní obyvatelia začali hádzať kamene na policajtov a prinútili ich zo stanice odísť.Situácia zostala v oblasti napätá, keď protestujúci obyvatelia zablokovali hlavnú cestu.

Rúhanie je veľmi citlivou otázkou vo väčšinovo moslimskom Pakistane, kde aj nepodložené obvinenia bez dôkazov môžu vyvolať medzi davmi hnev a vlnu násilia.Koncom mája bol vo východopakistanskej provincii Pandžáb takisto zlynčovaný davom kresťan obviňovaný zo spálenia stránok Koránu. Svojim zraneniam nakoniec podľahol začiatkom júna, uviedla tamojšia polícia. K podobnému prípadu zabitia davom došlo aj vo februári 2023, keď na smrť zbili moslima obvineného zo znesvätenia svätej knihy islamu, dodáva AFP.

Viac o téme: ZabitieDavPakistanKorán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu