Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Izrael potrebuje americkú muníciu vo vojne o svoju existenciu, tvrdí premiér Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty, File)

JERUZALEM - Izrael potrebuje vo "vojne o svoju existenciu" muníciu od Spojených štátov. Vyhlásil to vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

"Som pripravený znášať osobné útoky za predpokladu, že Izrael dostane od USA muníciu, ktorú potrebuje vo vojne o svoju existenciu," uviedol Netanjahu vo vyhlásení.Izraelský premiér sa vyjadril po tom, ako si tento týždeň pohneval Biely dom videoodkazom, v ktorom obvinil Washington zo "zadržiavania dodávok zbraní a munície pre Izrael".Americkí predstavitelia tvrdia, že nevedia, na čo Netanjahu narážal. "Tieto slová nás hlboko sklamali a určite nás mrzia vzhľadom na množstvo podpory, ktorú sme (Izraelu) poskytli a budeme poskytovať," povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

John Kirby, hovorca amerického ministerstva obrany
Zobraziť galériu (2)
John Kirby, hovorca amerického ministerstva obrany  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Washington informoval, že preverovaná je len jedná zásielka 900-kilogramových bômb pre obavy, že by ich izraelská armáda mohla použiť v husto obývaných oblastiach Pásma Gazy.

Spojené štáty sú najdôležitejším vojenským podporovateľom Izraela. Biely dom však viackrát vyjadril frustráciu z narastajúceho počtu mŕtvych civilistov v Pásme Gazy, kde Izrael už viac ako osem mesiacov bojuje proti palestínskemu hnutiu Hamas.

Viac o téme: MuníciaUSAIzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu