Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Neúspešný štátny prevrat na Ukrajine! Veľký ÚLOVOK tajnej služby: Odhalila plánovaný útok na parlament

Ukrajinskej tajnej službe SBU sa podarilo zmariť pokus o štátny prevrat v Kyjeve Zobraziť galériu (2)
Ukrajinskej tajnej službe SBU sa podarilo zmariť pokus o štátny prevrat v Kyjeve (Zdroj: SITA/AP/Felipe Dana)

KYJEV – Ukrajinskej tajnej službe sa podarilo odhaliť plánovaný útok na súčasné vojenské a politické vedenie krajiny. Účastníci tejto skupiny mali medzi ľuďmi šíriť nepokoje v prospech Ruskej federácie. Do tohto plánu mali byť zapojení aj štátni zástupcovia z rôznych častí Ukrajiny.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 857 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Centrálna bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) odhalila pripravovaný útok skupiny "aktivistov", ktorí chceli dňa 30. júna zaútočiť na politické a vojenské vedenie. Ako informuje SBU, skupine mal šéfovať spoluzakladateľ inej skupiny, ktorá je od roku 2015 známa svojím protiukrajinským postojom. 

Pokojný protest

Po tzv. "odstavení moci" mali ruskí rebeli v pláne zmocniť sa budovy Najvyššej rady Ukrajiny (parlament). "Organizátori chceli spočiatku zhromaždiť ľudí v centre hlavného mesta, čo by vyzeralo ako pokojné stretnutie. Cieľom bolo šírenie nepokojov v Kyjeve cez domáce aj zahraničné zdroje."

"Takouto taktikou chceli rozhýbať spoločenskú a politickú situáciu v prospech Ruska. Na prevrate sa mali zúčastniť aj štátni zástupcovia z Kyjeva, Dnepra a ďalších regiónov," priblížil pre The New York Times hovorca SBU Artem Dekhtyarenko.

Komunikovali v zašifrovanej reči a stretávali sa len po skupinkách, najviac traja. Napriek tomu sa SBU v Ivano-Frankivskej oblasti pod procesným vedením krajskej prokuratúry podarilo odhaliť ich zámer a včas zakročiť. Po zadržaní organizátorov nasledovala prehliadka obydlí, kde boli skonfiškované rôzne zbrane, strelivo, mobilné telefóny, počítače a ďalší dôkazový materiál o páchaní trestnej činnosti. 

Zadržaní sa podľa čl. 109 Trestného zákona Ukrajiny dopustili konania alebo plánovania akcie smerujúcej k násilnej zmene alebo zvrhnutiu ústavného poriadku, ktorý mal viesť k uchopeniu štátnej moci. Momentálne sú vo väzbe a čaká ich súdne pojednávanie. V prípade odsúdenia im hrozí 10 rokov za mrežami a prepadnutie majetku. 

Prenajal si priestory v Kyjeve 

The New York Times píše, s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského hlavného prokurátora, že zadržaní boli štyria hlavní organizátori. Dvaja sú pred súdnym procesom vo väzbe z preventívnych opatrení. Mená obvinených neboli v súlade so štátnou politikou zverejnené. 

"Organizátor bol šéfom verejného zväzu, ktorý už mal skúsenosti s účasťou na neúspešných provokatívnych akciách," uviedla prokuratúra s tým, že v Kyjeve si mal prenajať väčšiu halu, kde sa zmestilo dvetisíc ľudí. Okrem toho si hľadal aj ozbrojených strážcov zo súkromných štruktúr.  

Neúspešný štátny prevrat na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Úrady poskytli o tomto incidente len málo podrobností, keďže celý proces je v štádiu vyšetrovania. Namiesto toho však dodali, že Rusko je odhodlané aj po dvoch rokoch od začiatku vojny akýmkoľvek spôsobom zvrhnúť ukrajinskú vládu a zosadiť prezidenta Volodymyra Zelenského. 

Viac o téme: Štátny prevratRuskoKyjevSBUVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu