Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Izraelské sily postúpili hlbšie do západnej časti Rafahu: Americká armáda údajne zasiahla ciele v oblasti kontrolovanej húsíami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed)

GAZA - Izraelské tanky postúpili s podporou letectva v stredu hlbšie do západnej časti mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, pričom zomrelo podľa tamojších obyvateľov a palestínskych zdravotníkov osem ľudí. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Izraelská armáda vyhodila na západe Rafahu do vzduchu niekoľko domov, uviedli miestni obyvatelia. Podľa zdravotníkov a tamojších médií vedených hnutím Hamas zomrelo osem Palestínčanov v Al-Mawásí a mnohé rodiny v panike utekali na sever. Izraelská armáda uviedla, že tieto informácie preveruje. Podľa miestnych obyvateľov zasiahla paľba izraelských vojakov v Al-Mawásí aj stany vysídlených ľudí.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Ďalších deväť ľudí zahynulo údajne v stredu, keď bola na ceste Saláh-ad-Dín na juhu Pásma Gazy zasiahnutá pri izraelskom útoku skupina civilistov a obchodníkov čakajúcich na konvoj nákladných áut s pomocou.

Izraelské útoky už pritom zničili 70 percent zariadení a infraštruktúry v Rafahu, uviedol vedúci miestnej samosprávy Ahmed al-Sufi. Zároveň obvinil izraelské sily z toho, že sa systematicky zameriavajú na tábory v Rafahu, píše agentúra AP.

Ani osem mesiacov od začiatku vojny v Pásme Gazy nie je badať nijaké náznaky, že by poľavovali bojové snahy a medzinárodným sprostredkovateľom podporovaným Spojenými štátmi sa stále nedarí presvedčiť Izrael a Hamas, aby sa dohodli na prímerí.

Americká armáda tvrdí, že zasiahla ciele v oblasti kontrolovanej húsíami

Americká armáda v stredu oznámila, že zničila pozemnú kontrolnú stanicu i veliteľský a riadiaci uzol v oblasti kontrolovanej húsíami v Jemene. Informuje o tom agentúra Reuters. Americká armáda vo svojom vyhlásení zároveň dodala, že jej jednotky zničili aj dve húsíjské diaľkovo ovládané plavidlá v Červenom mori.

Jemenskí povstalci húsíovia podnikajú od vlaňajšieho novembra opakovane útoky na lode v Červenom mori a Adenskom zálive. Podľa ich slov tak robia na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

Počas viac ako 70 útokov potopili dve lode, zmocnili sa ďalších a zabili najmenej troch námorníkov, píše Reuters. Británia a Spojené štáty v januári začali uskutočňovať voči húsíom odvetné útoky.

Hamas ako ideológia sa nedá poraziť, uviedol hovorca izraelskej armády

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari v stredu vyhlásil, že hnutie Hamas ako ideológia sa nedá poraziť. Izraelskú vládu žiadal, aby potvrdila odhodlanie zničiť túto palestínsku teroristickú skupinu, píšu agentúry AFP a DPA.

"Hamas je ideológia, je to jedna strana. Je zakorenená v srdciach ľudí. Ten, kto verí, že môžeme Hamas zničiť, ten sa mýli," povedal Hagari pre izraelské médiá. Je podľa neho potrebné nájsť na politickej úrovni k hnutiu Hamas alternatívu, ktorá by túto organizáciu v Pásme Gazy nahradila. Hamas je tam pri moci od roku 2007.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu za jeden z hlavných cieľov vojny v Pásme Gazy určil zničenie vojenských a vládnych spôsobilostí Hamasu, uviedla vo vyhlásení premiérova kancelária. "Izraelské obranné sily (IDF) sú samozrejme odhodlané urobiť to," dodala.

Vojna v Pásme Gazy vypukla 7. októbra po útoku militantov z Hamasu a ďalších skupín na Izrael. O život vtedy prišlo takmer 1200 ľudí a militanti do pásma odvliekli 250 rukojemníkov. Vojny si však od prepuknutia vyžiadala viac než 37 300 obetí, prevažne civilistov.

Viac o téme: Pásmo GazyRafahAmerická armádaHúsíoviaIzraelská armáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu