Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Pri izraelskom útoku v Pásme Gazy zahynulo najmenej 12 Palestínčanov

Palestínske deti sedia na okraji krátera po izraelskom leteckom útoku v Chán Júnise na juhu pásma Gazy v piatok 21. júna 2024.
Palestínske deti sedia na okraji krátera po izraelskom leteckom útoku v Chán Júnise na juhu pásma Gazy v piatok 21. júna 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo /Jehad Alshrafi)

GAZA - Najmenej 12 ľudí zahynulo v piatok pri izraelských útokoch v Pásme Gazy. Izraelské sily ostreľovali mesto Rafah a ďalšie oblasti a viedli boj zblízka s bojovníkmi palestínskej skupiny Hamas, uviedla izraelská armáda. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Izraelské jednotky v stredu postúpili hlbšie do západnej časti mesta Rafah na juhu Pásma Gazy. V piatok postupovali tankami do západnej a severnej časti mesta, pričom už predtým obsadili východnú, južnú a centrálnu časť.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Izraelské sily strieľali z lietadiel, tankov a lodí pri pobreží. Vo svojom vyhlásení armáda v piatok uviedla, že vykonala operáciu v oblasti Rafahu, kde sa vojaci zapojili do bojov zblízka a lokalizovali tunely, ktoré využívajú militanti. Informovala aj o akciách na iných miestach enklávy.

Podľa vedúceho miestnej samosprávy Ahmada Súfího Izrael vykonáva vojenské operácie v celom meste. "Mesto prežíva humanitárnu katastrofu a ľudia umierajú vo svojich stanoch v dôsledku izraelského bombardovania," uviedol.

V meste podľa Súfího nefunguje žiadne zdravotnícke zariadenie a chýbajú aj potraviny a voda. Ešte v stredu informoval, že izraelské útoky zničili 70 percent infraštruktúry v Rafahu, a obvinil jednotky izraelskej armády zo systematického zameriavania sa na tábory s vysídlencami.

Na základe údajov OSN v západnej časti mesta, kde pred začiatkom izraelského útoku v máji žila viac ako polovica z 2,3 milióna obyvateľov Pásma Gazy, pravdepodobne zostalo menej ako 100-tisíc ľudí.

Viac o téme: útok IzraelPásmo GazyPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu