Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Čech si z dovolenky priviezol nečakaný suvenír! Keď doma otvoril kufor, neveril vlastným očiam

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRNO - K dovolenkám neodmysliteľne patria aj suveníry, ktoré si kupujeme na pamiatku. Niekedy sa však môže stať, že si prinesieme aj nechcený, o ktorom sme nič nevedeli. Také niečo sa stalo Čechovi, ktorý si z dovolenky na Kapverdách priviezol jašteričku.

archívne video

Výstava Kde bolo, tam bolo je zameraná na ochranu živočíchov (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Ako informuje portál tn.cz, český dovolenkár po exotickom zvierati netúžil, a tak ho ponúkol chovateľom v skupine sociálnej sieti. "Neviem, čo je to za druh, ani čo s ňou. Zatiaľ som skúšal kontaktovať Zoo Brno, ale bez úspechu. Nemá o ňu niekto prípadne záujem?" napísal.  Odborník na plazy zo Zoo Praha Peter Velenský uviedol, že ide o scinku rodu Chioninia. Podľa neho ide o jeden z bežných druhov.

"Stretávame sa s podobnými situáciami až trikrát do roka. Zatiaľ vždy to boli bežné druhy v danej oblasti. Občas išlo aj o druhy pre tú oblasť invázne," vysvetlil odborník. Dodáva však, že zoologické záhrady môžu pomôcť s určením zvieraťa, no väčšinou po nich príliš netúžia. Aj z tohto dôvodu postup českého turistu nevníma ako zlý.

Čo ak nájdeme v kufri chránený druh?

"Ak by náhodou išlo o chránený druh, mal by sa človek asi obrátiť na Českú inšpekciu životného prostredia," doplnil s tým, že s odchytom vie pomôcť odchytová služba. "Keď sa podarí zviera odchytiť, prezrieť a určiť, že sa jedná o ohrozený druh, na ktorý sa vzťahuje dohovor CITES, mala by byť kontaktovaná Česká inšpekcia životného prostredia. Tá zviera zadrží, zabaví a zaistí, aby o neho bolo postarané,“ dodáva pre portál hovorkyňa inšpekcie Miriam Loužecká.

Čech si z dovolenky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Upozorňuje, že úmyselné prevážanie ohrozeného druhu podliehajúceho dohovoru CITES cez hranice bez patričných dokladov môže byť inšpekciou pokutované. "V týchto prípadoch ale pokuta nehrozí," uisťuje Loužecká. Najčastejšie nahlásenými "čiernymi pasažiermi" sú podľa jej slov rôzne chrobáky a ďalší hmyz, prípadne aj pavúky alebo škorpióny.

Viac o téme: DovolenkaJaštericaKapverdy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu