Nedeľa27. október 2024, meniny má Sabína, zajtra Dobromila

Varovanie vedcov! V záhradách sa šíri tento nebezpečný hmyz: Chrústovec japonský vám zožerie všetko

Tento nebezpečný druh hmyzu môže ohroziť nielen záhradkárov, ale aj poľnohospodárov
Tento nebezpečný druh hmyzu môže ohroziť nielen záhradkárov, ale aj poľnohospodárov (Zdroj: https://mze.gov.cz/)

PRAHA – Českí odborníci bijú na poplach. České záhrady, polia a stromy možno čoskoro ovládne chrústovec japonský. V posledných rokoch sa začal objavovať nielen v USA, ale čoraz viac aj v Európe.

Chrústovec japonský, ako je už podľa názvu zrejmé, pochádza z Japonska. Tam je považovaný za mimoriadne škodlivý hmyz. Podľa odborníkov by tak jeho prítomnosť v Českej republike, ale aj u nás mohla mať vážne dôsledky pre miestny ekosystém a poľnohospodárstvo, informuje idnes.cz.

Lekári z nemocníc sú pripravení podať hromadné výpovede do konca októbra (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Tento chrobák je ľahko rozpoznateľný vďaka svojmu charakteristickému vzhľadu. Dospelí jedinci majú lesklé zelené telo s bronzovými, alebo zlatými odleskami a dosahujú dĺžku v rozmedzí medzi 1,5 a 2,5 centimetrami. Dospelý jedinci konzumujú najmä listy bylín, kríkov a stromov.

Poškodiť v záhradách tak môžu okrem jabloní aj broskyne, slivky, čerešne, maliny, vinič, fazuľu, rebarboru, ale aj ďatelinu a listnaté stromy. Prítomnosť lariev v pôde sa prejavuje zmenou farby porastu, stromy strácajú vitalitu a znižuje sa aj ich úrodnosť. Pri silnejšom napadnutí dôjde aj k úhynu rastlín.

Chrústovec japonský bol zaznamenaný v Európe prvýkrát v roku 2014 v Taliansku. Najviac sa mu darí v okolí talianskej Lombardie, alebo vo Švajčiarsku. Vzhľadom k jeho schopnosti prispôsobiť sa akýmkoľvek podmienkam sa čoskoro môže premnožiť aj na našom území. Jeho prítomnosť ale môže predstavovať vážne ekologické, ale aj ekonomické dôsledky. Podľa českých odborníkov je potrebné aby boli obozretní nielen záhradkári, ale aj poľnohospodári a prítomnosť tohto škodca ihneď nahlásili. V prípade, že sa v Českej republike objaví, bude zrejme potrebné vykonať kontrolu vrátane biologických a chemických postrekov postihnutých miest.  

Viac o téme: ChrobákPoľnohospodáriJaponskoZáhradkáriChrústovec japonský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu