Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Tajná špeciálna jednotka Ukrajiny ničí Rusov! Veľa sa o nej nevie... Jej člen prvýkrát prehovoril

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - O špeciálnej jednotke ukrajinských vojakov Kabul-9 sa veľa nevie. Tvoria ju ukrajinskí vojenskí veteráni a ďalší skúsení vojaci, pričom jej akcie podliehajú prísnemu utajeniu. V júni však prvýkrát prehovoril jeho člen a priblížil, kde bojovali, prezradil jej najväčšie úspechy a s čím aktuálne musia na frontoch bojovať.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 845 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Bojovníci tejto špeciálnej ukrajinskej jednotky sa zúčastňujú mnohých dôležitých operácií na zničenie ich nepriateľa - kazia plány okupantov, ničia ich logistické a muničné sklady. Ako funguje jednotka GUR Kabul-9 a čo hovoria bojovníci o Rusoch, povedal v rozhovore pre RBC-Ukrajina špeciálny agent s volacím znakom „Zástupca“. 

Ako vznikla a čo považujú za najväčšie úspechy?

Jednotka "Kabul-9" vznikla na začiatku rozsiahlej invázie Ruskej federácie na Ukrajinu a spadá priamo pod riaditeľa kontrarozviedky Kyryla Budanova. Zahŕňa veteránov špeciálnych služieb a ozbrojených síl. Bojovníci špeciálnej jednotky sa podieľali na odrazení ofenzívy ruských síl na Kyjev, bránili mestá Hostomel a Brovary. Po ústupe Rusov zo severu Ukrajiny sa jednotka presunula na juh, pri obrane Bakhmutu pôsobili aj mínometné jednotky a skupiny ostreľovačov jednotky GUR.

Terčom útokov Kábulu-9 sú ruské tanky, delostrelecké zbrane aj sklady munície. „Zameriavame sa napríklad na takzvané buchanky, čo sú ruské dodávky, ktoré často prevážajú muníciu. Tiež na nákladné vozidlá Kamaz, prevážajúce proviant,“ uviedol Zástupca, ktorý bol v civile v skutočnosti poslancom v miestnej samospráve, a preto dostal takýto volací znak. So začiatkom veľkej vojny zmenil svoj oblek na vojenskú uniformu. "A ak sú tri až štyri z nich zničené v jednej oblasti, je to pre nepriateľa demoralizujúce. Preto teraz pracujeme na zničení logistických reťazcov," hovorí.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Za najúspešnejsiu operáciu jednotky považuje Charkovskú ofenzívu. Opomenul však aj Kyjevskú operáciu, pričom podľa neho bol úspech čiastočne spôsobený tým, že Rusi podcenili Ukrajincov. "Ale ak si zoberieme najťažšie boje pre našu jednotku, tak je to pri obrane Bachmutu. Pre našu jednotku to bolo asi najrizikovejšie obdobie," hovorí s tým, že taktika Vagnerovcov bola veľmi špecifická, pretože mali veľmi veľké personálne zdroje, s ktorými nerátali. "V podstate im nezáležalo na tom, koľko ľudí zomrie. Zomrelo ich tam asi 40 tisíc, Rusi sú jednoducho takí,“ vyhlásil.

Jednotka sa veľkou mierou podieľala na minuloročnom dobytí Robotyne, jeden z úspechov ukrajinskej protiofenzívy. Operovali aj na ruskom území blízko ruského mesta Belgorod. Podľa Zástupcu sa pritom taktika bojov neustále vyvíja. V súčasnej dobe najviac na útoky využívajú FPV drony. V prípade kamikadze dronov napríklad evidujú, že spôsobili škodu na mieste 24 kilometrov vzdialeného od nich.

Tajná špeciálna jednotka Ukrajiny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

"Najväčší problém pre nás aktuálne je, že nepriateľ vyvodzuje závery zo svojich chýb a tie veľmi systematicky opravuje. Menia čas pohybu, to znamená, že 70 - 80 % všetkého pohybu pozdĺž prednej línie sa odohráva v tme," dodáva Zástupca s tým, že už aj ich jednotka má nočné kamery, ktoré využívajú na nočné útoky, kedy už nepriateľ nemá možnosť uniknúť. 

Na existenciu komanda Kábul-9 nedávno upozornil ukrajinský boxer ťažkej váhy a svetový šampión Oleksandr Usyk. Vlajku so znakom komanda vytiahol 18. mája priamo v ringu pred sledovaným duelom s Tysonom Furym v Saudskej Arábii.

Viac o téme: Vojna na UkrajineKábul-9
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu