Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Atentát v Kyjeve! Protiruského opozičného politika strelili do hlavy: Išlo o politickú objednávku, tvrdí manželka

(Zdroj: Національна поліція України)

KYJEV - Prominentný kazašský opozičný politik a bloger Ajdos Sadykov bol vážne postrelený blízko svojho domu v Kyjeve. Na Ukrajine žije v azyle od roku 2014 spoločne so svojou manželkou. Podľa nej išlo politický útok. Aktuálne je Sadykov v nemocnici vo vážnom stave.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 846 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ukrajinská polícia prijala v utorok na tiesňovú linku oznámenie, že na Ulici Viktora Yarmoly bolo počuť výstrely. "Na adresu okamžite vyrazili vyšetrovacie a operačné tímy Hlavného a Obvodného oddelenia PZ," informovala polícia na svojom webe. Tá zistila, že k autu zaparkovanému na ulici, v ktorom sa nachádzal muž s manželkou, pristúpila neznáma osoba a na muža vystrelila, po čom sa dal muž na útek. Žena zranená nebola. „Muž je momentálne vo vážnom stave v nemocnici. Strážcovia zákona prijímajú opatrenia na identifikáciu útočníka,“ dodali. Muž mal strelné poranenie na hlave.

„Dnes v Kyjeve sa ktosi blízko jeho vlastného domu pokúsil zabiť Ajdosa Sadykova,“ potvrdila útok na kazažského opozičného politika manželka Natalja na sociálnych sieťach. Modlí sa, aby prežil, pretože aj po operácii zostáva jeho stav naďalej vážny. Podľa manželky "za útokom stojí Tokajevský režim (kažašského prezidenta Kasym-Žomarta Tokajeva, pozn. red.) a Putinov režim, proti ktorým Sadykov bojuje". "Ide o politickú objednávku, politický útok," zdôraznila. Reportéri bez hraníc sú znepokojení možným pokusom o atentát a vyzýva ukrajinské úrady, aby streľbu objasnili.

Manželia boli vlani v Kazachstane zaradení na zoznam hľadaných osôb. Sadykov bol predtým lídrom jednej z odnoží kazašskej opozičnej strany Azat, neskôr založil vlastné hnutie a bol okrem iného odsúdený na dva roky väzenia za „kladenie odporu polícii“, informujú Novinky.cz. Pár prevádzkuje populárny kanál YouTube. V deň útoku kanál zverejnil video s názvom „Prezident Kazachstanu sa stal bábkou ruských agentov“. Sadykovci žijú v Kyjeve od roku 2014. Blogerovi sa za negatívne vyjadrenia na adresu kazašských úradov viackrát vyhrážali.

Viac o téme: UkrajinaAjdos Sadykov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu