Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

MIMORIADNY ONLINE Podľa Berlína Rusko v snahe získať nemeckých špiónov využíva vydieranie a veľké peniaze

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

KYJEV - Útok dronov na mesto Azov v Rostovskej oblasti na juhu Ruska, ktorý viedol k vznieteniu zásobníkov s ropnými látkami, bol špeciálnou operáciou ukrajinskej tajnej služby SBU. S odvolaním sa na zdroj z ukrajinskej tajnej služby o tom v utorok informovala agentúra Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 845

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 845 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:36 Lotyšská vláda v utorok oznámila, že bude ďalej posilňovať hranice s Ruskom pre bezpečnostné obavy, ktoré v Lotyšsku vyvolala invázia Ruska na Ukrajinu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

21:20 Ukrajina pripravila základ pre vytvorenie spoločnej roamingovej komunikačnej zóny s ostatnými štátmi EÚ. Občania 27 krajín by tak mohli telefonovať, posielať správy a používať internet na území Ukrajiny bez dodatočných poplatkov. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

20:49 Severoatlantická aliancia (NATO) má obavy, že Rusko môže pomôcť Severnej Kórei pri vývoji raketových a jadrových programov. Uviedol to v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred prvou návštevou ruského prezidenta Vladimira Putina v KĽDR za uplynulých 24 rokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

20:29 Podľa Berlína Rusko v snahe získať nemeckých špiónov využíva vydieranie a veľké peniaze. Rusko "tvrdo pracuje", aby čelilo vyhosteniu diplomatov z Nemecka tým, že sa uchýlilo k vydieraniu a lákaniu veľkých výplat na nábor špiónov, uviedli predstavitelia Berlína.

20:28 Čínska podpora ruskej vojnovej mašinérii „musí prestať“, hovorí Blinken. Antony Blinken povedal, že Čína poskytuje podporu, ktorá umožňuje „Rusku udržať túto obrannú priemyselnú základňu v chode, udržať vojnovú mašinériu v chode, udržať vojnu v chode“.

19:34 Čínska podpora ruského zbrojárskeho priemyslu predlžuje vojnu na Ukrajine a "musí byť zastavená". Uviedol to v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, píše TASR s odvolaním na správu agentúry AFP.

18:29 Ukrajina v utorok obvinila ruské sily zo sťatia ukrajinského vojaka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Pri leteckom prieskume na jednej z bojových pozícii v Doneckej oblasti objavila ukrajinská armáda poškodené obrnené vozidlo ukrajinských obranných síl. Nachádzala sa na ňom sťatá hlava ukrajinského obrancu," uviedla ukrajinská generálna prokuratúra na sociálnej sieti Telegram.

18:02 Väčšina Čechov preferuje rýchle ukončenie vojny na Ukrajine, aj keby to malo znamenať stratu niektorých jej území. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré v utorok zverejnil neziskový ústav STEM. Ústav sa tiež zaoberal klesajúcou dôverou Čechov v armádu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

17:39 Pre poskytovanie citlivých informácií ruským jednotkám súd odsúdil ukrajinského občana na 15 rokov vo väzení, uviedli v utorok prokurátori Doneckej oblasti. TASR o tom informuje na základe správy AFP. Podľa prokuratúry sa nemenovaný muž dopustil vlastizrady v máji minulého roka, keď poskytol ruským ozbrojeným jednotkám informácie o polohe ukrajinskej armády. "Ruský agent, ktorý nasmeroval nepriateľský útok na ukrajinské ozbrojené sily a obrnené vozidlá, je už odsúdený," uviedla prokuratúra vo vyhlásení.

17:38 Súd v Rusku odmietol v utorok prepustiť z väzby americko-ruskú novinárku Alsu Kurmaševovú, ktorej hrozí desať rokov väzenia za obvinenia zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

16:22 Sympatie Poliakov voči Ukrajincom klesajú, napísal v utorok denník Rzeczpospolita. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry PAP. Noviny citovali zo štúdie tímu pod vedením Roberta Staniszewského z Varšavskej univerzity (UW) a Univerzity ekonomických a humanitných vied vo Varšave (AEH). Podľa nej "pozitívny postoj Poliakov k pomoci poskytovanej Ukrajincom a k nim samotným sa rozplýva". "V tomto prieskume nás prekvapil výrazný pokles vo všetkých otázkach, s výnimkou školského vzdelávania ukrajinských detí, ktoré je trvalo vysoké," uviedol Staniszewski. "Možnosť chodiť do školy podporuje 82 percent opýtaných," dodal.

15:44 Moskovský súd odsúdil v neprítomnosti ukrajinského poslanca Oleksija Hončarenka na 10 rokov väzenia, informovalo ruské nezávislé médium Mediazona s odvolaním sa na vyhlásenie súdu.

15:43 Kazašský opozičný aktivista bol zranený pri pokuse o atentát v Kyjeve. Neznáma osoba spustila v Kyjeve 18. júna paľbu proti Aidosovi Sadykovovi, kazašskému opozičnému aktivistovi a novinárovi so sídlom na Ukrajine, informovali médiá a Sadykovova manželka.

14:52 Nadácia Integra spolu s ukrajinským partnerom a s podporou štátneho programu rozvojovej pomoci SlovakAid zorganizovali na Ukrajine špeciálny psychosociálny program, ktorá sa zameriava na spracovanie traumy u detí a ich matiek zasiahnutých vojnou. V Černihivskej oblasti na Ukrajine pracovali psychológovia s 280 ľuďmi a v Kyjeve zorganizovali konferenciu pre 250 učiteľov a psychológov. TASR o tom informovala Erika Kremská z Nadácie Integra.

13:32 Prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal 17. júna zákon o jednotnom roamingovom systéme medzi Ukrajinou a Európskou úniou. Rokovania o pristúpení Ukrajiny k jednotnej roamingovej zóne sa ešte len neuskutočnia.

12:44 Holandský premiér Mark Rutte prisľúbil maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi možnosť odstúpiť od aktivít NATO na podporu Ukrajiny, ak sa stane generálnym tajomníkom, informovali 18. júna Financial Times s odvolaním sa na svoje nezverejnené zdroje.

12:23 Útok dronov na mesto Azov v Rostovskej oblasti na juhu Ruska, ktorý viedol k vznieteniu zásobníkov s ropnými látkami, bol špeciálnou operáciou ukrajinskej tajnej služby SBU. S odvolaním sa na zdroj z ukrajinskej tajnej služby o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

11:57 Ukrajinský mierový summit sa skončil 16. júna v stredisku Burgenstock vo Švajčiarsku po dvoch dňoch diskusií o troch hlavných aspektoch 10-bodového mierového plánu Ukrajiny: jadrovej bezpečnosti, potravinovej bezpečnosti a výmene väzňov.

11:36 Čína sa v utorok ohradila voči vyjadreniam generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberg, ktorý ju obvinil z eskalovania vojny na Ukrajine podporou Ruska. Aliancia by sa podľa Pekingu mala skôr venovať sebareflexii ako očierňovaniu a útokom. Informuje o tom agentúra AFP.

11:20 Ukrajina musí vyhrať vojnu s Ruskom, kým sa stane členom NATO, povedal hovorca Rady národnej bezpečnosti USA John Kirby na brífingu 17. júna. "Najprv musia vyhrať túto vojnu. Robíme všetko, čo môžeme, aby sme sa uistili, že môžu to,“ povedal Kirby.

11:10 Ruský vojenský súd odsúdil Ukrajinku Krystynu Liubashenko na 12 rokov väzenia za verejné prehrávanie nahrávky protivojnového prejavu a ukrajinskej hymny a vypúšťanie balónov s ruskou opozičnou vlajkou, informovala 17. júna Mediazona.

10:55 Bývalého juhokórejského vojaka, ktorý dobrovoľne bojoval po boku ukrajinských síl, odsúdili v utorok v Soule na 1,5-ročný podmienečný trest odňatia slobody. Odvolací súd ho usvedčil z nelegálneho vstupu na Ukrajinu, a teda porušenia juhokórejského zákazu cestovania do tejto krajiny, informuje agentúra Jonhap.

10:44 Turecké spravodajské služby varovali ruských kolegov a pomohli tak odvrátiť pripravovaný teroristický útok v Moskve, druhý po útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí ruskej metropoly. Teroristi chceli zaútočiť na preplnené obchodné centrum, no vďaka zásahu Turecka sa tento útok podarilo odvrátiť, napísal dnes na svojom webe denník Kommersant s odvolaním sa na informácie, ktoré zverejnil turecký list Hürriyet.

10:15 V Tichom oceáne a vo vodách blízko Južnej Kórey a Japonska sa koná desaťdňové vojenské cvičenie ruskej Tichomorskej flotily. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že cvičenie sa začalo v utorok - v čase návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Pchjongjangu, ktorá vyvolala napätie medzi Moskvou a Južnou Kóreou i Japonskom.

9:52 Na 12 rokov väzenia odsúdil vojenský súd v Moskve mladú občianku Ukrajiny, ktorú predtým uznal za vinnú zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde a účasti v teroristickej organizácii.

9:30 Ukrajina postupne vytláča ruské jednotky z Charkovskej oblasti, hovorí Zelenskyj. "Naše sily postupne vytláčajú okupanta z Charkovskej oblasti. A ďakujem za to každému bojovníkovi a každej jednotke, ktorí si jasne plnia svoje úlohy, vrátane tých, ktorí dopĺňajú aj náš (zajatecký) "výmenný fond" ruskými vojakmi," dodal. Prezident Volodymyr Zelenskyj povedal vo svojom večernom prejave 17. júna.

9:15 V ruských mestách Nižnij Novgorod a Kazaň bolo zaznamenaných najmenej 20 prípadov podozrenia na botulizmus po konzumácii šalátov z donáškových služieb, informovala v utorok britská stanica BBC. S odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru RIA stanica BBC dodala, že 12 zo 14 osôb hospitalizovaných v Nižnom Novgorode skončilo na jednotke intenzívnej starostlivosti.

8:40 Ruské útoky proti Ukrajine za posledný deň zabili najmenej troch ľudí a zranili najmenej 28, informovali regionálne úrady 18. júna.

8:15 Rheinmetall, nemecký výrobca zbraní, dodá Ukrajine nový tank protivzdušnej obrany Frankenstein, informoval The Telegraph 17. júna. Tank protivzdušnej obrany Frankenstein pozostáva z moderného nemeckého protilietadlového dela Skyranger namontovaného na bojovom tanku Leopard 1. Systém dokáže zostreliť drony aj rakety, podľa výstupu.

7:55 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 18. júnu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:30 Ukrajinské letectvo v utorok informovalo, že jeho systémy protivzdušnej obrany zničili všetkých desať dronov, ktoré Rusko vypustilo v noci na utorok do útokov na Ukrajinu.

7:05 Nedávny útok ukrajinského dronu zrejme poškodil jednu, možno dve vzácne ruské neviditeľné stíhačky na leteckej základni hlboko v tylke ruského územia. Tento úder poukázal na problém ruského vojenského letectva. Bez ohľadu na to, koľko má lietadiel, musí ich mať niekde zaparkovaná. A dokonca aj stovky kilometrov hlboko na ruskom území môžu na tieto letecké základne zaútočiť lacné drony, napísal server Business Insider.

6:40 Čína by mala čeliť následkom za svoju pokračujúcu podporu Ruska uprostred prebiehajúcej vojny s Ukrajinou, uviedol 17. júna generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

6:20 Niekoľko nádrží na skladovanie ropy v meste Azov v ruskej Rostovskej oblasti začalo v noci 18. júna horieť po zásahu bezpilotného lietadla, uviedol regionálny guvernér Vasilij Golubev.

6:00 Spojené štáty sú znepokojené blízkymi vzťahmi medzi Ruskom a Severnou Kóreou, povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby v pondelok - v predvečer začiatku štátnej návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Pchjongjangu. Informuje o tom agentúra AFP a stanica CNN.

Ukrajinci stále považujú Zelenského za legitímneho prezidenta

Prevažná väčšina Ukrajincov naďalej považuje Volodymyra Zelenského za svojho legitímneho prezidenta, a to aj napriek predĺženiu jeho funkčného obdobia bez volieb, keďže krajina sa od februára 2022 nachádza vo vojnovom stave s Ruskom. Informuje o tom tlačová agentúra DPA. Ako vyplýva z prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky v pondelok zverejnil Medzinárodný sociologický inštitút v Kyjeve (KMIS), 70 percent z celkového počtu 2011 respondentov si myslí, že Zelenskyj by mal zostať vo funkcii až do skončenia vojny. Len 22 percent opýtaných bolo proti.

Prezidentka Čaputová na rozlúčkovej návšteve Ukrajiny
Zobraziť galériu (4)
Prezidentka Čaputová na rozlúčkovej návšteve Ukrajiny  (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Kravchenko)

Výsledky sú v rozpore s tvrdením Moskvy, že Zelenského mandát už dávno vypršal a už nie je legitímnym lídrom krajiny, píše DPA. Zelenského funkčné obdobie by sa bolo oficiálne skončilo 20. mája 2024. Takmer pätina územia Ukrajiny je však okupovaná, čo znemožňuje konanie akýchkoľvek volieb. Zabraňuje tomu tiež vojnový stav zavedený po invázii vo februári 2022.

Podľa prieskumu KMIS je s pôsobením Zelenského vo funkcii prezidenta spokojných 56 percent Ukrajincov, zatiaľ čo nespokojných je 37 percent. V prieskume zo septembra minulého roka Zelenského schvaľovalo 77 percent respondentov. Celkovo 58 percent respondentov sa vyslovilo za to, aby sa v rokovaniach s Ruskom nerobili žiadne kompromisy. Opačný názor vyjadrilo 30 percent oslovených. Zároveň sa 65 percent respondentov domnieva, že o cieľoch akýchkoľvek rozhovorov s Ruskom by sa malo konať referendum.

Putin ocenil podporu zo strany KĽDR pre ruskú operáciu na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok ocenil podporu Severnej Kórey pre ruskú vojnu na Ukrajine a tiež vyjadril tejto krajine podporu zo strany Ruska. Informujú o tom agentúry AFP, Jonhap a Reuters. "Vysoko si ceníme, že Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) pevne podporuje špeciálnu operáciu Ruska uskutočňovanú na Ukrajine," uviedol Putin v článku pre severokórejskú štátnu tlačovú agentúru KCNA.

Ruský prezident v utorok pricestuje na štátnu návštevu KĽDR s cieľom posilniť vzťahy medzi týmito dvomi krajinami, pripomína AFP. Obe krajiny podľa jeho slov aktívne rozvíjajú mnohostranné partnerstvo. Putin pripomenul, že Moskva i severokórejský líder Kim Čong-un na pôde OSN zastávajú rovnakú pozíciu. Rusko bude podľa Putinových slov v budúcnosti vždy podporovať Severnú Kóreu a obe krajiny svoje vzájomné vzťahy posunú na vyššiu úroveň.

Na východe Ruska sa stretli Vladimir Putin a Kim Čong-un
Zobraziť galériu (4)
Na východe Ruska sa stretli Vladimir Putin a Kim Čong-un  (Zdroj: profimedia.sk)

Kremeľ v pondelok oznámil, že Putin uskutoční v dňoch 18. a 19. júna "priateľskú štátnu návštevu" Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Ide o jeho prvú návštevu tejto krajiny od roku 2000, pripomína AFP. Severokórejský líder Kim Čong-un vlani v septembri pricestoval na ruský Ďaleký východ, kde absolvoval rokovania s Putinom. Južná Kórea, USA i Ukrajina následne uviedli, že Pchjongjang dodáva Rusku zbrane, ktoré Moskva používa vo vojne na Ukrajine, čo je v rozpore so sankciami OSN voči Rusku. KĽDR však takéto tvrdenia odmieta.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu