Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Nemecko sa pripravuje na ruskú hrozbu: Minister obrany pripravil plán, takto naverbujú ďalších mužov a ženy!

Boris Pistorius
Boris Pistorius (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN – Minister obrany Boris Pistorius predstavil plán ako znovu zaviesť vojenskú službu. Svoje plány vysvetlil na tlačovej konferencii v Berlíne. Minister svoje kroky zdôvodnil najmä „hrozbou väčšou ako pred pár rokmi“.

Nemecký minister obrany sa obáva a varuje, že v roku 2029 by mohlo byť Rusko schopné zaútočiť na štáty NATO. Hoci by rád zaviedol povinnú vojenskú službu pre ženy a mužov, tento krok by mohol trvať príliš dlho. Aktívne ozbrojené sily plánuje navýšiť z pôvodných 181 tisíc na približne 203 tisíc. A podľa odhadov Spolkovej armády Nemecko potrebuje ďalších 200 000 záložníkov, informoval nemecký denník Bild.

Kaliňák k prvému kolu opatrení v rámci "lex atentát" (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Pistorius ďalej uviedol, že do armády plánuje vziať tých „najschopnejších, najvhodnejších a najmotivovanejších“ a vybudovať tak v očiach nepriateľov aj istú formu odstrašenia. Plán spočíva v online dotazníku, ktorý dostane každý muž a žena, ktorý dovŕšia osemnásť rokov. V ňom budú musieť uviesť stav, postoj k zbraniam, štúdium ale aj kondíciu a prekonané ochorenia. Mladí muži, ktorí odmietnu poskytnúť informácie môžu byť aj potrestaní.

Spolková armáda na základe poskytnutých informácií v povinnom dotazníku identifikuje približne 40 000 ľudí, ktorí budú spĺňať kritériá na základnú vojenskú službu a títo adepti budú potom preverení inšpekciou. Cieľom dotazníka a následného výberu je získať 5000 až 7000 brancov ročne.

Kladnú odpoveď v dotazníku môžu odoslať aj ženy, aj keď v ich prípade pôjde skôr o zamestnanie v civilných lekárskych a zdravotníckych službách, alebo môžu byť povolané do úlohy civilnej obrany, na políciu alebo ako administratívnu výpomoc. Základná vojenská služba by trvala 6 mesiacov s prípadnou predĺženou dobou služby na ďalších 17 mesiacov. Minister obrany sa pre tento krok rozhodol z dôvodu nepredvídateľnej geopolitickej situácie. Branná povinnosť bola v Nemecku zrušená v roku 2011.

Viac o téme: Minister obranyNemeckoBoris Pistorius
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu