Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Utrpenie 26-ročnej Noi v rukách Hamasu: Strávila 245 dní v špinavej miestnosti, jej prvé kroky viedli za chorou matkou!

26-ročná študentka bola unesená z festivalu a oslobodená izraelskom armádou po 245 dňoch
26-ročná študentka bola unesená z festivalu a oslobodená izraelskom armádou po 245 dňoch (Zdroj: X/@IsraelMatzav)

JERUZALEM – Izraelské sily oslobodili v sobotu štyroch živých rukojemníkov z centrálnej časti Pásma Gazy. Jednou z nich bola študentka, ktorej fotografia z únosu obletela celý svet a stala sa istým spôsobom tvárou masakru. Noa Argamaniová bola unesená na motorke spolu so svojím priateľom 7. októbra 2023.

26-ročná Noa Argamaniová v týchto dňoch odhalila detaily utrpenia v rukách Hamasu. Spolu s ďalšími troma mužmi bola prepustená po ôsmich mesiacoch. Podľa izraelskej spravodajskej stránky ynet bola krátko po únose z festivalu umiestnená do bytu v pásme Gazy. V byte mala byť údajne s ďalšími dvoma rukojemníkmi. Jeden z nich mal zomrieť pri izraelskom útoku, druhého zavraždili únoscovia. Po dobu 245 dní ale nevidela slnečné svetlo a držali ju v špinavej miestnosti pod ozbrojenou strážou a len zriedka jej dovolili umyť sa, informoval britský Daily Mail. Podľa zdravotníkov boli všetci štyria rukojemníci napriek tomu v „dobrom zdravotnom stave“.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 837 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Príbeh 26-ročnej Noi obletel celý svet aj pre jej ťažko chorú matku, ktorá sa rozhodla natočiť video krátko po únose, aby Nou prepustili zo zajatia zo strachu, že ju už nikdy neuvidí. Jej matka má rakovinu mozgu v štvrtom štádiu a dúfala, že týmto krokom uprosí Hamas, aby jej dcéru prepustili a mohla sa s ňou naposledy rozlúčiť. Pri sobotnom stretnutí a oslobodení mladej ženy jej prvé kroky viedli priamo do nemocnice, kde sa jej matka lieči. Podľa slov otca matka pre zlý zdravotný stav takmer nereagovala, no aj podľa lekárov údajne pochopila, že Noa bola prepustená a je už v bezpečí. „Osem mesiacov jej  nemohla povedať, čo jej chcela povedať,“ dodal smutne otec.

Personál nemocnice, ktorá v Gaze prijímala zranených a mŕtvych uviedla, že pri zásahu izraelských síl bolo zabitých 94 Palestínčanov a viac ako 100 bolo zranených. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari na tlačovej konferencii uviedol, že do špeciálnej operácie v Nusajráte boli zapojené stovky izraelských vojakov a akcia bola naplánovaná niekoľko týždňov vopred.

Minister obrany Joav Galant uviedol, že izraelské jednotky operovali pod ťažkou paľbou v spletitom mestskom prostredí a podľa jeho slov išlo o jednu z najhrdinskejších a najpozoruhodnejších operácií za posledných 47 rokov jeho služby v obrannom systéme Izraela.

Izraelský premiér vyhlásil, že Izrael sa terorizmu nepoddá a naďalej sa usiluje "o kreatívne a odvážne oslobodenie" zvyšných rukojemníkov. Celkový počet zachránených zajatcov sa touto akciou zvýšil na sedem.

Od októbrového útoku v južnom Izraeli príslušníci Hamasu uniesli približne 250 ľudí a stovka z nich bola prepustená v rámci týždňového prímeria v novembri. Podľa Izraelu Hamas ale naďalej zadržiava asi 116 rukojemníkov, viac ako štyri desiatky z nich však úrady už vyhlásili za mŕtvych. Podľa hovorcu izraelskej armády môže mať ale táto operácia aj opačný efekt najmä na zadržiavaných rukojemníkov, pre ktorých sa môžu zhoršiť podmienky, v ktorých teraz žijú a dostať sa aj do nebezpečenstva.

Viac o téme: Izraelská armádaIzraelHamasúnosNoa Argamaniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu