Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Švajčiari v referende súhlasili novým zákonom o elektrine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/bluejayphoto)

BERN - Občania Švajčiarska súhlasili novým zákonom o elektrine, ktorý otvára cestu pre využívanie domácich zdrojov obnoviteľných energií. V nedeľnom referende sa 69 percent zúčastnených voličov vyslovilo za výstavbu alebo rozšírenie 16 vodných elektrární, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na údaje zverejnené telerozhlasom SRF.

Zákon okrem iného zjednoduší výstavbu veľkých solárnych a veterných elektrární. Jeho odporcovia kritizovali, že nemá zmysel klčovať lesy pre výstavbu veterných turbín, hyzdiť alpskú krajinu solárnymi panelmi a zaplavovať biotopy pre stavbu vodných elektrární.

archívne video

Nová elektrická stanica zvýši energetickú bezpečnosť na západnom Slovensku (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Takmer 53 percent elektriny vyrobenej vo Švajčiarsku v roku 2022 pochádzalo z vodných elektrární, viac ako 36 percent z jadrových elektrární, približne tri percentá z tepelných elektrární a 7,7 percenta sa vyrobilo z obnoviteľných zdrojov prostredníctvom veterných a solárnych elektrární.

Ďalšie tri iniciatívy voliči zamietli. Cieľom jednej z nich bolo zastropovanie nákladov na povinné zdravotné poistenie. Iniciatíva s názvom "Za slobodu a fyzickú integritu" požadovala, aby zásah štátu do fyzickej a duševnej integrity jednotlivca bol možný len s jeho súhlasom. Autori iniciatívy "Maximálne desať percent príjmu na zdravotné poistenie" požadovali, aby poistenci dávali na poistné maximálne percent svojho disponibilného príjmu.

Viac o téme: ElektrinaVýsledokŠvajčiarskoReferendá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu