Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Borrell vyzval na vyšetrenie útoku Izraela na školu UNRWA v Pásme Gazy

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BRUSEL - Šéf diplomacie Európske únie Josep Borrell vyzval vo štvrtok na medzinárodné vyšetrenie izraelského útoku na školu v Pásme Gazy spravovanú úradom OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Útok si podľa zdravotníkov vyžiadal životy najmenej 37 ľudí. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

"Správy prichádzajúce z Gazy znovu ukazujú, že násilie a utrpenie sú stále jedinou skutočnosťou pre státisíce nevinných civilistov. Táto desivá správa musí byť nezávisle vyšetrená," uviedol Borrell na sociálnej sieti X.

Izraelská armáda uviedla, že zabila niekoľko teroristov pri "presnom útoku" na objekt palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktorý bol súčasťou školy v oblasti utečeneckého tábora Nusajrát. Podľa armády sa v areáli školy nachádzalo asi 20 až 30 bojovníkov Hamasu. Hovorca armády pritom uviedol, že si nie je vedomý civilných obetí, píše agentúra Reuters. Podľa nemocnice al-Aksá zomrelo pri útoku najmenej 37 ľudí.

Izrael bombardoval jednu zo škôl

Generálny komisár UNRWA Philippe Lazzarini uviedol, že Izrael bombardoval jednu zo škôl jeho organizácie bez toho, aby vopred varoval tisíce vysídlených ľudí, ktorí v nej našli útočisko. "Napádanie, cielenie alebo používanie budov OSN pre vojenské účely je očividným ignorovaním medzinárodného humanitárneho práva," napísal Lazzarini na sociálnej sieti X.

UNRWA podľa Lazariniho poskytuje informácie o umiestnení všetkých svojich zariadení vrátane škôl izraelskej armáde aj iným účastníkom konfliktu. "Cielenie na naše objekty alebo ich používanie na vojenské účely sa nemôže stať novou normou," uviedol Lazzarini. Dodal, že v škole sa v čase útoku ukrývalo asi 6000 vysídlených ľudí.

Viac o téme: útok IzraelPásmo GazyJosep BorrellŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu