Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Násilie v politike pokračuje! Premiérku Frederiksenovú napadli v centre Kodane, reaguje aj Čaputová

Dánska premiérka Mette Frederiksenová
Dánska premiérka Mette Frederiksenová (Zdroj: SITA/Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix via AP)

KODAŇ - Na dánsku premiérku Mette Frederiksenovú zaútočil v piatok muž v centre hlavného mesta Kodaň a udrel ju, uviedla dánska tlačová agentúra Ritzau s odvolaním sa na policajné zdroje a premiérkin úrad. Informuje agentúra Reuters.

Doposiaľ nebolo bezprostredne známe, či Frederiksenová pri incidente utrpela zranenia, po útoku však bola podľa spomenutých zdrojov v šoku. Útočníka, ktorý údajne konal sám, zadržala polícia bezprostredne po incidente, uviedla agentúra Ritzau.

archívne video

Parlament odsúdil útok na premiéra a vyzýva na nešírenie nenávisti (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Žiadne znaky vonkajších zranení

Premiérka nemala po fyzickom útoku na kodanskom námestí Kultorvert žiadne znaky vonkajších zranení, píše Reuters s odvolaním sa na výpovede očitých svedkov incidentu. Útok bez uvedenia ďalších podrobností potvrdila aj kodanská polícia a dánska tajná služba.

Dánsky minister pre životné prostredie Magnus Heunicke na platforme X napísal, že "Mette je prirodzene útokom šokovaná. Musím povedať, že my všetci, ktorým je blízka, sme otrasení". Predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová podľa agentúry AFP útok na dánsku premiérku odsúdili a označili za "desivý".

Michel na platforme X napísal, že je "pobúrený" a ostro odsudzuje "tento zbabelý agresívny čin". "Násilie v politike nemá miesto," dodala Metsolová. Frederiksenová je dánska politička, ktorá vo funkcii predsedníčky vlády úraduje od júna 2019. Od júna 2015 je líderkou tamojších sociálnych demokratov.

Vyjadrila sa aj naša prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v sobotu zaželala veľa síl dánskej premiérke Mette Frederiksenovej, na ktorú v piatok v centre hlavného mesta Kodaň zaútočil muž a udrel ju. Informuje prezidentkino vyjadrenie na sociálnej sieti X.

"V demokratických spoločnostiach nie je miesto pre násilie - musíme sa mu všetci postaviť," uviedla Čaputová v anglickom jazyku. Takisto zaželala Frederiksenovej veľa síl. Útočníka, ktorý údajne konal sám, zadržala polícia bezprostredne po incidente, uviedla dánska tlačová agentúra Ritzau. Doposiaľ nebolo známe, či Frederiksenová pri incidente utrpela zranenia. Po útoku však bola podľa spomenutých zdrojov otrasená.

Premiérka Frederiksenová ruší pre menšie poranenia svoj sobotný program

Dánska premiérka Mette Frederiksenová ruší pre menšie poranenie v oblasti šije svoj sobotný program, informoval jej úrad. Muž, ktorý na ňu v piatok zaútočil, sa v sobotu postaví pred súd. Ten rozhodne, či 39-ročný podozrivý zostane vo väzbe, informovala polícia. Píše agentúra AFP a Reuters.

Polícia uviedla, že muža predvedú na výsluch pred kodanský mestský súd približne o 13.00 h, ale odmietla poskytnúť ďalšie podrobnosti. Na dánsku premiérku Mette Frederiksenovú zaútočil v piatok muž v centre hlavného mesta Kodaň a udrel ju. Útočníka, ktorý údajne konal sám, zadržala polícia bezprostredne po incidente, uviedla agentúra Ritzau.

Polícia ani úrad premiéra neuviedli nič o motíve útočníka ani o tom, či mal pri sebe zbraň. Viacerí európski politici a lídri EÚ tento incident odsúdili, píše AFP. Agentúra pripomína, že pred tromi týždňami bol spáchaný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Frederiksenová je dánska politička, ktorá vo funkcii predsedníčky vlády úraduje od júna 2019. Od júna 2015 je líderkou tamojších sociálnych demokratov.

Lídri krajín a EÚ odsúdili útok

Vedúci predstavitelia krajín a Európskej únie ostro odsúdili piatkový útok na dánsku premiérku Mette Frederiksenovú na námestí v centre Kodane. Píše agentúra AFP a DPA. Francúzsky prezident Emmanuel Macron útok označil v sobotu vo vyhlásení na sociálnej sieti X za neprijateľný. "Dôrazne odsudzujem tento čin a želám Mette Frederiksenovej skoré uzdravenie," napísal Macron.

Incident odsúdili aj lídri Európskej únie. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ho označila za "odporný čin, ktorý je v rozpore so všetkým, čomu v Európe veríme a za čo bojujeme", napísala na sieti X.  Kanadský premiér Justin Trudeau a švédsky premiér Ulf Kristersson označili incident podľa agentúry DPA za útok na demokraciu.

Viac o téme: Dánskoútok Mette FrederiksenováPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu