Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Zomrel pohraničník, ktorého pobodal na hraniciach s Bieloruskom migrant

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA — Vo štvrtok vo varšavskej nemocnici zomrel príslušník poľskej pohraničnej stráže, ktorého predošlý mesiac na hraniciach s Bieloruskom pobodal nelegálny migrant. Informujeme o tom podľa agentúry AP.

Po útoku v utorok 28. mája pohraničníka previezli do nemocnice s vážnymi poraneniami. Podľa miestnych médií však muž bol mimo ohrozenia života. Situácia na východnej hranici Európskej únie je čoraz napätejšia, píše AP. Tisícky ľudí z Blízkeho východu, Ázie a Afriky sa snažia prekonať vysokú kovovú bariéru, ktorú Poľsko postavilo v roku 2022. Zranenia tam v poslednom období utrpelo viacero policajtov.

archívne video 

Policajné kontroly na slovensko-rakúskej hranici Berg (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

Spoločná poľsko-bieloruská hranica meria 186 kilometrov

Poľsko a EÚ tvrdia, že skupiny migrantov organizuje a pomáha im Rusko a jeho spojenec Bielorusko s cieľom destabilizovať Európu. V marci vojenská polícia zadržala troch vojakov pre podozrenie, že vystrelili varovné výstrely do vzduchu a do zeme, keď sa snažili zastaviť postupujúcu skupinu migrantov na poľskom území. Nikto nebol pri incidente zranený. Poľské médiá informujú o nespokojnosti medzi vojakmi v súvislosti so spôsobom, akým sa zaobchádzalo s ich kolegami.

"Je to šokujúci prípad vzhľadom na to, že naši vojaci boli nedávno opakovane napadnutí agresormi z bieloruskej strany," vyjadril nesúhlas aj poľský prezident Andrzej Duda. Spoločná poľsko-bieloruská hranica meria 186 kilometrov a od roku 2022 je na nej postavená 5,5 metra vysoká bariéra na ochranu pred prílevom nelegálnych migrantov. Medzičasom poľská pohraničná stráž vybrala dodávateľa a podpísala dohodu o vybudovaní bariéry na rieke Bug pozdĺž hranice s Bieloruskom. Súčasťou tohto ochranného systému bude aj 4500 kamier na denné a nočné videnie a vybavených aj termovíziou.

Viac o téme: MigrantPohraničníkPoľskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu