Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

MIMORIADNY ONLINE Rusi nenapadnú NATO, je tisíckrát silnejšie než Ukrajina, tvrdí Viktor Orbán

Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

MOSKVA/KYJEV - Z mesta Kerč na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove hlásili v noci na štvrtok sériu výbuchov, informovala britská stanica BBC. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 826

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 826 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:10 Estónsky prezident Alar Karis vo štvrtok schválil zákon, ktorý umožňuje použitie zmrazeného ruského majetku na odškodnenie Ukrajiny. TASR o tom píše podľa správy agentúry DPA.

21:01 V Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, ktorú intenzívne bombardujú ruské sily, vo štvrtok otvorili prvú podzemnú školu. Oznámil to prostredníctvom platformy Telegram gubernátor oblasti Oleh Synehubov, informuje britská stanica BBC.

20:56 Spojenci nebohého kritika Kremľa Alexeja Navaľného vo štvrtok vyzvali Západ, aby na ruských oligarchov a osoby blízke prezidentovi Vladimirovi Putinovi uvalil ďalšie sankcie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

20:48 Nemecko poskytne Ukrajine ďalšie zbrane v hodnote 500 miliónov eur. Nový balík vojenskej pomoci ohlásil nemecký minister obrany Boris Pistorius počas svojej štvrtkovej návštevy ukrajinského prístavného mesta Odesa, kde s ukrajinským rezortným kolegom Rustemom Umerovom rokoval o vojenských potrebách Kyjeva. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

19:26 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg plánuje požiadať spojencov, aby sa zaviazali poskytnúť 40 miliárd eur ročne na financovanie vojenskej pomoci pre Ukrajinu. S odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov Aliancie o tom vo štvrtok informovala agentúra Reuters, píše TASR.

17:59 Srí Lanka plánuje zaviesť prísnejšie opatrenia s cieľom zabrániť, aby sa muži z tejto krajiny nechali nalákať Ruskom do vojny na Ukrajine prostredníctvom často falošných sľubov o platoch a výhodách, uviedol vo štvrtok minister zahraničných vecí Taraka Balasurija. V bojoch na Ukrajine sa zranilo minimálne 37 Srílančanov, ďalších 16 je nezvestných. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

17:30 Členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) by mali zvážiť zrušenie obmedzení na používanie nimi dodaných zbraní Ukrajine iba na okupovanom území a povoliť Kyjevu útočiť nimi aj na ciele v Rusku. V Prahe to vo štvrtok vyhlásil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters, DPA a AFP.

16:27 Ukrajina môže dostať prvú dávku 50 000 až 100 000 nábojov v júni v rámci iniciatívy pod vedením Prahy, uviedol český vyslanec pre obnovu Ukrajiny Tomáš Kopečný na brífingu 30. mája, informovalo Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL).

16:26 Po viac ako dvoch rokoch plnohodnotnej vojny Ruska proti Ukrajine sú kapacity protivzdušnej obrany východného krídla NATO len na 5 % úrovne, ktorá sa považuje za potrebnú na odvrátenie útoku, uviedol 29. mája denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na svoje zdroje.

15:50 Prezident Volodymyr Zelenskyj navštívi 1. júna Saudskú Arábiu, aby mobilizoval podporu pre globálny mierový summit, ktorý sa uskutoční budúci mesiac vo Švajčiarsku, informovala 30. mája nemecká tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na nezverejnený diplomatický zdroj na ukrajinskom veľvyslanectve v Rijáde.

15:20 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v rozhovore pre českú internetovú televíziu XTV vyhlásil, že Rusko nezaútočí na NATO. Dodal, že to nie je "racionálny predpoklad". Zároveň zdôraznil dôležitosť dosiahnutia prímeria na Ukrajine. Upozornil na to vo štvrtok server telex.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

14:34 Česko nemá vo všeobecnosti problém s tým, aby sa Ukrajina bránila proti agresorovi aj útokmi na ruskom území, ak by to bolo nutné. Vo štvrtok to pred začiatkom neformálneho rokovania ministrov zahraničných vecí krajín NATO povedal šéf českej diplomacie Jan Lipavský, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

13:58 Spojené štáty, Severoatlantická aliancia a niektoré európske krajiny povzbudzujú Ukrajinu, aby pokračovala v "nezmyselnej vojne". Vyhlásil to vo štvrtok Kremeľ, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok obvinil niektoré západné krajiny zo zvyšovania napätia v posledných týždňoch. Reagoval tak na nedávne vyhlásenia niektorých krajín o možnosti, že by Ukrajina používala západné zbrane pri útokoch proti cieľom v Rusku. Spojené štáty zatiaľ s niečím takýmto však verejne nesúhlasili.

13:36 Rola Česka v pomoci Ukrajine je podľa amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena výnimočná. Ocenil muničnú iniciatívu, ale aj ďalšie formy pomoci, ktoré už Praha Kyjevu poskytla. Povedal to po stretnutí s českým rezortným partnerom Janom Lipavským v Prahe, na ktorom tiež podpísali memorandum o spolupráci v boji proti dezinformáciám, informuje spravodajkyňa TASR.

12:20 Členské štáty v Rade EÚ vo štvrtok prijali nariadenie, ktorého zámerom je zaviesť prohibičné clá na obilné produkty dovážané z Ruska a Bieloruska. V praxi to znamená, že dovoz vybratých výrobkov z týchto krajín sa úplne zastaví, píše tlačová správa Rady EÚ.

Clá sa majú týkať obilných produktov, olejnín a z nich spracovaných výrobkov, ako aj na pelety z repnej drviny. V súčasnosti za ne dovozcovia neplatia žiadne clá alebo sú len nízke.

12:09 Rusko neďaleko severnej časti Charkovskej oblasti, kde minulý mesiac spustilo ofenzívu, zhromažďuje ďalšie jednotky. Ich počet však zatiaľ nestačí na začatie veľkého útoku v oblasti, vyhlásil vo štvrtok hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generálplukovník Oleksandr Syrskyj. Informuje o tom agentúra Reuters.

11:26 Pre českú pomoc Ukrajine je nevyhnutná podpora zo strany Spojených štátov a úzka česko-americká spolupráca. Ministerka obrany Jana Černochová (ODS) to dnes povedala v prejave pri stretnutí s americkým ministrom zahraničia Antonym Blinkenom, ktorého prijala na letisku v pražských Kbeliach. Blinken ocenil českú muničnú iniciatívu, ale aj úlohu ČR pri výcviku ukrajinských vojakov a pri ďalšej pomoci krajine napadnutej Ruskom.

11:18 Šéf českej diplomacie Jan Lipavský (Piráti) sa dnes dopoludnia pred zasadnutím ministrov zahraničia členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) v Prahe stretol so svojou kanadskou kolegyňou Mélanie Jolyovou. Zhodli sa na jasnej podpore Ukrajiny napadnutej Ruskom, uviedol Lipavský na sociálnej sieti X.

11:07 Lídri EÚ majú dosť neustálych obštrukcií maďarského premiéra Viktora Orbána voči Ukrajine. Preto plánujú potrestať Maďarsko tým, že mu v nasledujúcom zložení Európskej komisie poskytnú iba menej významné portfólio. S odvolaním sa na týždenník Politico to uviedol vo štvrtok server 444.hu.

10:54 Ústavný súd (ÚS) odmietol sťažnosti Dmitrija Kalantirského proti zaisteniu jeho majetku kvôli obchádzaniu medzinárodných sankcií. Česká polícia vlani začala ruského občana stíhať za to, že sa údajne podieľal na prevodoch peňazí oligarchu zapísaného na sankčnom zozname EÚ. Zároveň polícia nechala ako takzvanú náhradnú hodnotu zabezpečiť peniaze na jeho účtoch, cenné papiere a nehnuteľnosť. Kalantirskij tak s majetkom nemohol voľne nakladať. So sťažnosťami neuspel, zistila ČTK z databázy ÚS a od hovorkyne súdu Kamily Abbasi.

10:43 Francúzsky prezident Emmanuel Macron s viacerými európskymi štátmi rokuje o vytvorení koalície, ktorá by cvičila ukrajinských vojakov priamo na Ukrajine. Prví inštruktori by do krajiny, ktorá sa vyše dva roky bráni ruskej invázii, mohli odísť už o niekoľko týždňov alebo dokonca dní, napísal dnes s odvolaním sa na svoje zdroje francúzsky denník Le Monde.

10:26 Taliansko nikdy nevyšle nijakého vojaka na Ukrajinu a zbrane, ktoré Rím dodal Kyjevu, by nemali byť použité na území Ruska. Vyhlásil to vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani, informuje o tom správa z agentúry Reuters. "Všetky zbrane odchádzajúce z Talianska (na Ukrajinu) by mali byť použité v rámci Ukrajiny," uviedol Tajani v rozhovore, ktorý odvysielala televízia RAI.

10:07 Ukrajina podľa nemeckej vlády zaviedla všetky požiadavky v oblasti reforiem potrebné na začatie prístupových rokovaní do Európskej únie, informuje agentúra DPA. "Ukrajina z nášho pohľadu spĺňa všetky požiadavky, aby mohli byť v júni otvorené prístupové rokovania," uviedla pre DPA ministerka pre európske veci Anna Lührmannová. "Všetky členské štáty preto vyzývame, aby urýchlene odsúhlasili rámec rokovaní," dodala.

10:06 Rusko v noci na dnes zaútočilo na vojenské zariadenia a kritickú infraštruktúru Ukrajiny dvoma desiatkami striel a viac ako 30 dronmi, uviedlo ukrajinské letectvo. Vzdušné sily Ukrajiny zároveň oznámili zostrelenie siedmich riadených striel a všetkých bezpilotných lietadiel. Moskva hlási okrem iného likvidáciu ôsmich striel ATACMS nad Azovským morom a ôsmich dronov pri anektovanom Kryme. Ukrajinská pravda s odvolaním sa na zdroj vo vojenskej rozviedke píše, že Ukrajina zasiahla pri Kryme pomocou bezposádkových plavidiel dve ruské lode, pravdepodobne hliadkové člny typu Tuněc.

8:10 Rusko môže podniknúť kroky v oblasti prevencie jadrovej hrozby v prípade, ak USA rozmiestnia rakety stredného a kratšieho doletu v Európe a Ázii, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Informuje o tom agentúra Reuters.

7:47 Ukrajinská vzdušná obrana zničila v noci sedem rakiet vypálených Ruskom a 32 dronov, oznámil vo štvrtok veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Oleščuk na sociálnej sieti Telegram uviedol, že Rusko celkovo odpálilo na Ukrajinu 51 rakiet a dronov. Jeho útoky boli podľa veliteľa zamerané na vojenské zariadenia a kritickú infraštruktúru Ukrajiny. Viac informácií o útokoch neposkytol.

7:34 Rusko bude považovať plánovanú dodávku stíhačiek F-16 na Ukrajinu za signál od NATO v jadrovej sfére, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre ruskú tlačovú agentúru RIA. Vo štvrtok o tom informovala agentúra Reuters.

Šéf ruskej diplomacie okrem toho podporil hypotetickú myšlienku na zvolanie medzinárodnej mierovej konferencie na vyriešenie ukrajinského konfliktu za účasti Moskvy a Kyjeva. Označil ju za možné pokračovanie úsilia Číny vytvoriť podmienky na vyriešenie tejto krízy.

7:16 V Prahe sa vo štvrtok začne dvojdňové neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO. Počas prvého dňa čaká politikov spoločenský program na Pražskom hrade, samotné rokovanie sa uskutoční v piatok. Medzi hlavné témy bude patriť pomoc Ukrajine či príprava rozhodnutí na júlový summit vo Washingtone. Slovensko na stretnutí zastupuje minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár.

6:21 Ukrajinskí záchranári ukončili pátranie a identifikovali telá 19 osôb, ktoré prišli o život, keď hypermarket so stavebnými materiálmi vo východukrajinskom meste Charkov minulú sobotu zasiahli rakety vypálené z ruských pozícií. Informoval o tom v stredu ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, ktorý dodal, že medzi obeťami sú aj dvaja maloletí.

Ukrajinský útok zasiahol v anektovanom Kerči dva trajekty

Ruskom dosadený minister dopravy Nikolaj Lukašenko neskôr objasnil, že pri odrážaní útoku ukrajinských ozbrojených síl boli v dôsledku padajúcich úlomkov rakiet poškodené dva trajekty - jeden na prepravu automobilov, druhý na prepravu železničných vagónov.

K obetiam na životoch nedošlo, doplnila agentúra Reuters. V noci na štvrtok bola na istý čas zastavená aj doprava na Krymskom moste. Proruské úrady uzavretie mostu nezdôvodnili.

Rusko podniklo ďalší útok na Charkov: Poplach bol vyhlásený na celej Ukrajine

Ruská armáda v noci na štvrtok podnikla ďalší raketový útok na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny. Zranené boli najmenej štyri osoby a vznikli aj škody na infraštruktúre, uviedla agentúra Reuters.

Primátor mesta Ihor Terechov spresnil, že poškodený bol plynovod a rozbité boli mnohé okná. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov dodal, že na Charkov bolo z ruskej Belgorodskej oblasti vypálených najmenej osem striel. Okrem Charkova dostala zásah aj obec Mala Danylivka severne od tohto mesta.

V noci na štvrtok bol poplach pred leteckými útokmi vyhlásený na celom území Ukrajiny, doplnil Reuters. Vzdušné sily ukrajinských ozbrojených síl informovali o pohybe niekoľkých skupín samovražedných dronov, ako aj o štarte atentátnikov štyroch strategických bombardérov Tu-95MS z leteckej základne Oleňja v Murmanskej oblasti na severozápade Ruska.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu