Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Boje pokračujú: Ukrajina útočila americkými zbraňami na ciele na území Ruska

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

WASHINGTON/KYJEV/MOSKVA - Ukrajina v uplynulých dňoch použila americké zbrane na útoky proti cieľom na území Ruska na základe nedávno súhlasu prezidenta USA Joea Bidena. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním na nemenovaného západného predstaviteľa, ktorý si želal ostať v anonymite. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 832

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 832 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Ruský prezident Vladimir Putin dnes uviedol, že Moskva by mohla poskytnúť zbrane dlhého dosahu tretím krajinám, ktoré by nimi následne mohli zaútočiť na ciele na Západe. Urobil tak v súvislosti s rozhodnutím, ktorým západné krajiny povolili Ukrajine použiť nimi dodané ďalekonosné zbrane na útoky na ruské územie. Informovala o tom dnes agentúra AP.

21:30 Rusko už pripravilo Ukrajinu o viac ako polovicu kapacít pre výrobu elektriny ničením a obsadzovaním tamojších elektrární. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvolaním sa na ukrajinských činiteľov. Ukrajina sa tak podľa neho potýka s najhoršími výpadkami v dodávkach elektriny od začiatku ruskej invázie vo februári 2022.

20:40 Rusi dnes zasiahli rekreačné stredisko v Belgorodsko-Dnestrovskom okrese v Odeskej oblasti.

20:18 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že výsledok amerických prezidentských volieb nič nezmení na rusko-amerických vzťahoch. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

"V podstate v tom nie je žiadny rozdiel," odpovedal Putin na otázku, čo by pre vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom znamenalo znovuzvolenie súčasného prezidenta USA Joea Bidena alebo víťazstvo amerického exprezidenta Donalda Trumpa.

19:26 Biden minulý týždeň povolil ukrajinskej armáde s istými obmedzeniami použiť americké zbrane proti cieľom na ruskom území na obranu Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta. Súhlas Washingtonu sa vzťahuje na útoky proti ruským silám, ktoré útočia alebo plánujú útok. Podľa amerických predstaviteľov sa tým nemenia pravidlá, ktoré Ukrajine zakazujú používať americké rakety ATACMS dlhého doletu a podobných striel na území Ruska. Ukrajina o uvoľnenie obmedzení na použitie amerických zbraní požiadala po niekoľkých týždňoch ruských útokov na Charkov a ofenzíve v pohraničnej Charkovskej oblasti.

18:31 Lotyšsko posiela Ukrajine vozidlá, ktoré úrady zhabali opitým vodičom. Pobaltská krajina takto na domácej pôde bojuje proti alkoholu za volantom a zároveň pomáha Ukrajine, informuje TASR podľa stredajšej správy agentúry AFP.

18:10 Situácia na bojisku je ťažká, ale Ukrajina „má šancu“ to zmeniť, hovorí Syrskyi.

17:42 krajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu pricestoval do Kataru na rokovanie s emirom Tamímom ibn Hamadom Ál Sáním. Témami bude návrat ukrajinských detí unesených Ruskom či záležitosti v oblasti hospodárstva a bezpečnosti. TASR informuje s odvolaním sa na Zelenského oznámenie na sociálnej sieti X.

16:52 Námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrij Sybiha v stredu v Pekingu požiadal čínskych predstaviteľov, aby sa zúčastnili na mierovej konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského rezortu diplomacie.

Sybiha sa v čínskej metropole stretol s námestníkom čínskeho ministerstva zahraničných vecí Sun Wej-tungom. "Ukrajinská strana vyjadrila nádej, že účasť Číny na podujatí bude dobrou príležitosťou prakticky prispieť k dosiahnutiu spravodlivého a trvalého mieru na Ukrajine," uviedol ukrajinský rezort diplomacie.

16:23 Skupina jedenástich krajín z 27 členských štátov EÚ požiadala v stredu belgické predsedníctvo v Rade EÚ, aby už tento mesiac prijalo negociačné rámce pre vstup Ukrajiny a Moldavska do EÚ. Na správu viacerých európskych tlačových agentúr upozornil bruselský spravodajca TASR.

16:20 Podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS) zverejneného 5. júna si približne 50 % Ukrajincov myslí, že prezident Volodymyr Zelenskyj nesplnil všetky alebo väčšinu svojich predvolebných sľubov.

15:40 USA nikdy nezakázali Ukrajine zostreľovať ruské lietadlá, dokonca ani nad ruským územím.

15:05 V Poľsku v stredu predstavili zloženie komisie, ktorá bude preverovať možný vplyv ruských a bieloruských tajných služieb na vnútropolitickú situáciu. Tvorí ju 12 špecialistov na otázky bezpečnosti pod vedením šéfa vojenskej kontrarozviedky generáal Jaroslawa Stróžyka. Politici v komisii zastúpení nie sú.

Podľa agentúry DPA o tom v stredu vo Varšave informoval poľský premiér Donald Tusk s tým, že komisia sa bude zaoberať obdobím rokov 2004–24. "Výsledky práce komisie vrátane mien sa dozviete veľmi skoro, prvá správa bude zverejnená o dva mesiace," avizoval Tusk.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (3)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

14:44 Po rýchlych skorých ziskoch cez severnú hranicu Ukrajiny sa májová ofenzíva Ruska na Charkovskú oblasť vyčerpala.

12:30 Ruský štátny exportér plynu Gazprom ani do desiatich rokov nedokáže nahradiť prepad odbytu, ktorý mu spôsobili okolnosti vyvolané ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. Vyplýva to z analýzy, ktorú si nechalo vypracovať vedenie spoločnosti a o ktorej dnes informoval britský denník Financial Times (FT).

12:06 Kyjev v stredu privítal oznámenie z Washingtonu plánovanej účasti viceprezidentky USA Kamaly Harrisovej na nadchádzajúcej mierovej konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Ukrajina dúfa, že na mierovom summite, ktorý sa uskutoční tento mesiac vo Švajčiarsku, získa širokú medzinárodnú podporu pre svoju víziu podmienok na ukončenie vojny s Ruskom. Rusko na mierovú konferenciu nebolo pozvané, Čína zas bez Ruska účasť odmietla.

11:31 Minister pre európske záležitosti Martin Dvořák (STAN) inicioval vznik listu, ktorým belgické predsedníctvo v Rade Európskej únie vyzval na posun v rokovaniach o vstupe Ukrajiny a Moldavska do EÚ. Pripojilo sa k nemu ďalších 11 štátov, napríklad Nemecko, Slovensko, Švédsko či Fínsko. ČTK o tom informovala Dvořákova hovorkyňa Veronika Lukášová.

11:30 Zhruba pätina utečenkýň z Ukrajiny v Česku trpí ťažkými depresiami. Vyplýva to z výskumu vedkýň a vedcov z Univerzít Karlovej a Akadémie vied ČR. Asi 45 percent žien hodnotilo svoje zdravie ako zlé. K tomu podľa výskumu prispievali práve depresie spolu s problémami týkajúcimi sa ekonomickej situácie domácnosti alebo hľadania pomoci a práce.

10:39 Ruský najvyšší súd dnes odmietol odvolanie sociológa Borisa Kagarlického proti päťročnému trestu väzenia. Informovala o tom agentúra TASS. Kagarlickij bol obžalovaný zo schvaľovania terorizmu za to, akým spôsobom sa v roku 2022 vyjadril k výbuchu na Krymskom moste pripisovanému Ukrajincom.

10:35 Ukrajinská polícia zhabala ruským oligarchom aktíva za 38 miliárd korún, čiže v prepočte za takmer miliardu dolárov, ktoré teraz podľa nej slúžia pre blaho a potreby krajiny, ktorá sa bráni tretím rokom útoku Ruska. Uviedol to náčelník odboru strategických vyšetrovaní ukrajinskej polície Andrij Rubel, ktorého vyjadrenie dnes citoval aj ruská tlač.

9:24 Ukrajinská protivzdušná obrana dnes nad piatimi oblasťami zostrelila 22 z 27 dronov, ktoré na ukrajinské územie vyslalo Rusko. Jedného zraneného a škody na priemyselnom podniku oznámili úrady Poltavskej oblasti na východe krajiny. V juhoukrajinskej Mykolajivskej oblasti trosky jedného dronu zničili obytný dom a poničili desiatku ďalších.

8:53 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg kritizuje Čínu za bojkotovanie ukrajinskej mierovej konferencie vo Švajčiarsku. V rozhovore pre nemeckého verejnoprávneho vysielateľa NDR označil rozhodnutie Číny za "poľutovaniahodné". Informuje o tom správa z agentúry DPA.

8:29 Ukrajinské letectvo v noci na stredu ohlásilo vzlet lietadla MiG-31K, ktorý je nosičom balistických rakiet Kinžal používaných ruskou armádou pri útokoch na Ukrajinu. Na celom území Ukrajiny bol preto v stredu nad ránom vyhlásený letecký poplach.

7:32 Ruské jednotky osobitného určenia v utorok v Moskve ukončili stretnutie mládežníckych aktivistov, ktorí sa zišli, aby spoločne sledovali online prenos koncertu na počesť nedožitých 48. narodenín ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Koncert nazvaný Ahoj, tu Navaľnyj sa konal v utorok v Berlíne.

Zelenskyj sa stretne s Bidenom v Taliansku aj vo Francúzsku

"V priebehu niečo viac ako týždňa bude mať (americký) prezident dve zásadné stretnutia s prezidentom Zelenským," povedal poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, ktorý cestuje s Bidenom do Paríža.

Oznámenie o týchto stretnutiach prichádza v čase, keď je Biden kritizovaný za to, že vynechá nadchádzajúci mierový summit o Ukrajine vo Švajčiarsku a namiesto toho sa zúčastní na predvolebnej akcii, píše AFP.

Sullivan však dodal, že Spojene štáty neplánujú poslať svojich vojenských inštruktorov na Ukrajinu. "Potrebujú viac protivzdušnej obrany, na čom pracujeme a taktiež potrebujú nepretržitý prísun zbraní, ktoré im budeme dodávať," uviedol.

Zelenskyj sa v piatok v Paríži stretne aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Hovoriť budú o potrebách ukrajinskej armády v čase pokračujúcej ruskej invázie, oznámil ešte v utorok Elyzejský palác. Stretnutie skupiny G7 sa uskutoční v Bari od 13. do 15. júna a bude zamerané na využitie zmrazených ruských aktív na podporu vojnového úsilia Ukrajiny.

Na Ukrajine je zničených pre vojnu viac ako 210-tisíc budov

Na Ukrajine bolo od začiatku ruskej invázie poškodených alebo zničených viac ako 210-tisíc budov. Napísal to na svojom webe americký denník The New York Times (NYT), ktorý k tomuto odhadu došiel na základe analýzy údajov zo satelitov. Zhruba polovica z poničených domov sa podľa neho nachádza na Donbase na východe Ukrajiny, najväčšie škody utrpelo mesto Mariupol v Doneckej oblasti.

Len málo krajín od druhej svetovej vojny zažilo takú mieru devastácie ako teraz Ukrajina, píše list, ktorý na analýze spolupracoval s odborníkmi na diaľkový prieskum Zeme. Dospel pritom k záveru, že poškodené alebo zničené je vyše 900 škôl, nemocníc a kostolov, hoci ich chráni ženevské konvencie. Konkrétne spomína 106 poničených nemocníc a kliník, 109 chrámov, mešít alebo kláštorov a 708 školských zariadení.

List upozorňuje, že ide o konzervatívne odhady. Údaje nezahŕňajú Ruskom anektovaný polostrov Krym ani niektoré ďalšie časti Ukrajiny, kde neboli k dispozícii presné údaje. Skutočný rozsah deštrukcie je pravdepodobne väčší a stále sa rozširuje, dodáva NYT, ktorý vychádzal z údajov datovaných do decembra 2023.

Škody spôsobujú aj ukrajinské ozbrojené sily, keď útočia na ruskom obsadené územia

Z jeho grafiky vyplýva, že medzi najponičené mestá patria okrem Mariupolu, ktorého sa Rusi po ťažkých bojoch zmocnili v máji 2022, okrem iných Marjinka, Rubižne, Bachmut, Irpiň, Cherson alebo Charkov.

Škody spôsobujú tiež ukrajinské ozbrojené sily, ktoré bombardujú na frontovej línii ruskej pozície a útočia na Moskvou obsadené ukrajinské územia, ako je Krym alebo mesto Doneck, píše The New York Times. Hoci podľa neho nie je možné zakaždým určiť, ktorá strana je zodpovedná, devastácia zaznamenaná v okupovaných oblastiach bledne v porovnaní s tým, čo je vidieť na ukrajinskej strane, na ktorú útočia Rusi.

Rusko začalo rozsiahlu inváziu do susednej krajiny 24. februára 2022. Ukrajina vpád v prvých mesiacoch zastavila, následne okupačné jednotky vytlačila z radu svojich regiónov a vlani sa pokúsila pri protiofenzíve získať späť ďalšie Moskvou obsadené územia. Zaznamenala však menší úspech, ako sa očakávalo, a následne prešlo do ofenzívy zase Rusko, ktoré zároveň podniká vzdušné údery na Ukrajinu. Taktiež Rusko informuje o ukrajinských úderoch na svoje územie, najčastejšie na prihraničné oblasti.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu