Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Na severe Nemecka sa začali vzdušné cvičenia NATO

NATO
NATO (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Na severe Nemecka sa začalo v pondelok letecké vojenské cvičenie Tiger Meet, do ktorého sa zapoja vojaci a vybavenie z 11 krajín NATO a dvoch nečlenských krajín - Švajčiarska a Rakúska.

"Prvé lietadlá sú vo vzduchu od 9.00 h," uviedol hovorca leteckej základne Jagel v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko.K nemeckým vzdušným silám sa v rámci manévrov pripojí asi 60 stíhačiek a helikoptér z iných krajín a približne 1100 vojakov. Pôvodné letové plány ovplyvnili búrky, ktoré zasiahli v piatok juh Nemecka, ale nakoniec na cvičenie dorazili všetky stroje i vojaci, uviedol hovorca.Prvé lety sa uskutočnili ráno a ďalšie sú naplánované na popoludnie. V nadchádzajúcich dňoch však nie sú naplánované nočné lety a pohyb lietadiel bude obmedzený aj počas víkendov.

Nemecké letectvo usporadúva toto letecké cvičenie už tretíkrát. Predchádzajúce sa konali v roku 2004 a 2014.Lety z pondelkového rána zachytili na videá nadšenci letectva, pričom sa očakáva, že sa ich počas dvoch tzv. pozorovateľských dní v piatok a 10. júna môže zísť asi 1500. Lietadlá sú počas týchto manévrov tradične nastriekané špeciálnou farbou alebo oblepené fóliou, píše DPA.

Viac o téme: NemeckoNATOVzdušné cvičenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu