Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Škandál v Poľsku: Známy reťazec roky klamal zákazníkov o pôvode tovaru! Teraz mieri aj na Slovensko

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA – Klamal o pôvode tovaru a súd mu vymeral mastnú pokutu. Reč je o majiteľovi poľskej siete obchodov Biedronka, ktorý mal klamať zákazníkov. Tí si kupovali tovar v domnienke, že pochádza priamo z Poľska. Ukázalo sa však, že išlo o lož a krajina pôvodu bola uvádzaná nesprávne.

archívne video 

Otvorenie druhej časti nákupného centra Eurovea (Zdroj: Topky/Maarty)

Poľská sieť predajní, ktorá má čoskoro svoje predajne otvoriť aj na Slovensku, čelí škandálu. Zákazníkom udávala zavádzajúce informácie o pôvode niektorých druhov zeleniny a ovocia. Ako informuje portál tn.cz, za takéto konanie dostala mastnú pokutu. Podľa údajov, ktoré na sociálnej sieti X zverejnil poľský Úrad pre hospodársku súťaž, musí reťazec zaplatiť v prepočte zhruba 13 miliónov eur. Výšku pokuty potvrdil odvolací súd.

Problém spočíval v tom, že produkty ako mrkva z Belgicka, cesnak zo Španielska či uhorky z Ukrajiny boli predávané s označením, že pochádzajú priamo z Poľska, teda že ide o domácu produkciu. Inšpektori v rokoch 2019 až 2021 skontrolovali 263 obchodov Biedronka po celej krajine. Až v 73 z nich našli spomenuté nedostatky. Podľa šéfa protimonopolného úradu išlo o systémové o dlhodobé porušenia.

Majiteľ reťazca, ktorý patrí pod portugalskú skupina Jeronimo Martins, však nesúhlasí. Firma tvrdí, že dôkazy neboli v tomto prípade zhromaždené objektívne a ich kvalita a úplnosť vzbudzujú vážne výhrady.

Poľský maloobchodný reťazec Biedronka by mal na Slovensku otvoriť svoje brány už koncom roka
Zobraziť galériu (2)
Poľský maloobchodný reťazec Biedronka by mal na Slovensku otvoriť svoje brány už koncom roka  (Zdroj: Biedronka)

Poľský maloobchodný reťazec Biedronka patriaci pod portugalskú spoločnosť Jerónimo Martins by mal svoje brány na Slovensku otvoriť už koncom tohto roka. Túto informáciu potvrdila ešte na jeseň minulého roka riaditeľka firmy Jerónimo Martins Ana Luisa Virginia. Na pracovných portáloch sa už objavili ponuky pre záujemcov o prácu v ich slovenských pobočkách. 

Viac o téme: ZeleninaPotravinyPokuta BiedronkaPôvod tovaru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu