Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Misia na pomoc Betancourtovej zlyhala

Juan Carlos Lecompte (vpravo), manžel kolumbijsko-francúzskej političky Íngrid Betancourtovej počas rozhovoru s novinármi.
Juan Carlos Lecompte (vpravo), manžel kolumbijsko-francúzskej političky Íngrid Betancourtovej počas rozhovoru s novinármi. (Zdroj: TASR)

BOGOTÁ - Členovia zdravotníckej misie na pomoc francúzsko-kolumbijskej zajatkyni Íngrid Betancourtovej v stredu odleteli z Kolumbie naspäť do Európy potom, ako im marxistickí povstalci neumožnili návštevu chorej političky.

Lietadlo čakalo v Bogote na povolenie Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) letieť do pralesa, kde už vyše šesť rokov zadržiavajú Betancourtovú. Spoločnú misiu Francúzska, Španielska a Švajčiarska, ktorú vyslal francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, však FARC nakoniec odmietli. Ako povstalci uviedli v utorňajšom vyhlásení, nebudú konať "pri vydieraní alebo pod nátlakom mediálnych kampaní".

Štyridsaťšesťročnú bývalú prezidentskú kandidátku Betancourtovú zajali ľavicoví povstalci vo februári 2002 a jej zdravotný stav sa odvtedy rapídne zhoršil. Rukojemníčka sa údajne nakazila hepatitídou typu B, trpí vážnou kožnou chorobou a odmieta jedlo a zdravotnícku starostlivosť od FARC. Betancourtová patrí k 39 rukojemníkom, ktorých chce ľavicová skupina vymeniť za 500 väznených povstalcov. Celkovo FARC zadržiava vyše 700 osôb.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu