UPPSALA – Pravidelná konzumácia kravského mlieka môže zvýšiť riziko ischemickej choroby srdca, na čo upozorňuje nová švédska štúdia. Vedci naznačujú, že za problémom môže stáť laktóza spúšťajúca zápaly. Tento problém sa však týka len jedného pohlavia.
Výskumníci z Univerzity v Uppsale vo Švédsku zistili, že ženy, ktoré pravidelne konzumujú mliečne výrobky, majú vyššiu šancu na vznik srdcových ochorení. Rovnaký účinok však u mužov nezaznamenali. Informovali o tom vo svojej štúdii v časopise BMC Medicine. Analýzou údajov od približne 60 000 žien a 40 000 mužov vedci zistili, že u žien, ktoré denne vypijú 400 mililitrov mlieka, sa riziko srdcových chorôb zvýši o 5 percent. Pre predstavu, veľké latte zo Starbucksu obsahuje približne 340 gramov mlieka. Zvýšenie dennej dávky mlieka na 600 mililitrov zvyšuje riziko srdcových ochorení o 12 percent. Ak sa denná spotreba zvýši na 800 mililitrov, riziko sa dokonca vyšplhá až na 21 percent.
Vedci sa domnievajú, že príčinou môže byť laktóza obsiahnutá v mlieku, ktorá môže spúšťať zápaly poškodzujúce srdce. Ischemická choroba srdca, známa aj ako koronárna choroba, vzniká, keď sa srdcové tepny zužujú a obmedzujú prietok krvi a kyslíka do srdca. To môže spôsobovať bolesť na hrudi a v závažných prípadoch viesť až k infarktu. „Zdravá strava je kľúčová, ak chcete predísť kardiovaskulárnym ochoreniam,“ uviedol profesor Karl Michaëlsson, autor štúdie.
„Naša analýza potvrdila spojitosť medzi dennou konzumáciou mlieka vyššou ako 300 mililitrov a zvýšeným výskytom ischemickej choroby srdca, najmä infarktu myokardu, u žien. U mužov však tento efekt nebol pozorovaný,“ dodal. Zvýšené riziko u žien bolo zjavné bez ohľadu na obsah tuku v mlieku. Michaëlsson tiež odporučil nahradiť nefermentované mlieko miernym príjmom fermentovaného, čo by mohlo znížiť zdravotné riziká.