Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Nemecko sa obáva nových teroristických útokov

BERLÍN - Nemecko má obavy z nových teroristických útokov islamistickej skupiny, ktorá sa už v septembri v krajine usilovala o bombové útoky na americké ciele a údajne plánuje novú akciu, informoval v stredu zástupca ministra vnútra August Hanning.

V septembri v Nemecku zadržali trio islamských militantov, ktorí plánovali v krajine rozsiahle teroristické útoky. Dvaja nemeckí občania a jeden Turek chceli údajne s autami naloženými výbušninami zaútočiť na letisko vo Frankfurte, ktoré patrí medzi najväčšie na svete, americké a uzbecké veľvyslanectvo ako aj americkú základňu Ramstein, ktorá je tiež najväčším letiskom Severoatlantickej aliancie v Európe.

Extrémisti boli členmi Únie islamského džihádu, ktorá má väzby na al-Kájdu a pôsobí najmä v Uzbekistane a Pakistane. V dome, v ktorom troch mužov zadržali, našli veľké množstvá chemikálií na výrobu bômb. Al­Kájda sa opakovane vyhráža Nemecku teroristickým útokom pre ich vojenské pôsobenie v Afganistane. Podľa nemeckých médií mala byť však v tomto prípade hlavným motívom nenávisť voči Američanom. Moslimské organizácie v Nemecku pripravované útoky odsúdili. Ako uviedol Hanning pre agentúru AFP, skupina tvrdí, že sa o útoky pokúsi znova.

"Prostredníctvom internetu sme od Únie islamského džihádu dostali správu, ktorá doslovne tvrdí: Ciele sme minuli, naši bratia to ale skúsia znova." Ako ďalej pripustil, úrady nevedia s istotou, či skupina operuje v Nemecku. Má však dojem, že útočné akcie "tejto skupiny s väzbami na al-Kájdu sú skôr pripravované v Pakistane".

Únia islamského džihádu sa prihlásila k trojdňovým útokom v Uzbekistane z marca 2004, pri ktorých zahynulo najmenej 47 ľudí. V krajine chcela zvrhnúť sekulárnu moc a zaviesť vládu islamu. V júli 2001 zorganizovala bombové útoky na americké a izraelské veľvyslanectvá a na budovu generálneho prokurátora v Taškente. Vtedy zahynuli dvaja ľudia. V roku 2005 Spojené štáty a následne aj Organizácia spojených národov (OSN) zaradili skupinu do zoznamu svetových teroristických organizácií. Prevažnú väčšinu svojich aktivít od novembra 2005 vykonáva Únia islamského džihádu z Pakistanu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu