Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Irán plánuje sériovú výrobu nových bômb

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád
Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Irán chce lepšie vyzbrojiť svoje vojenské letectvo a preto ohlásil výrobu "inteligentnej bomby druhej generácie". Ako v utorok na svojej internetovej stránke informovala iránska televízia Press TV, po úspešnej masovej výrobe 900-kilogramových laserom navigovaných bômb "Kassed" (posol) chce Irán začať sériovú výrobu bomby "Kadar" (mocný), informovala rakúska tlačová agentúra APA.

Iránske ministerstvo obrany po úspešnom teste bômb Kassed oznámilo, že patrí k jedenej z mála krajín, ktoré disponujú vysoko presnou raketovou technológiou.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy na návšteve svojho ruského kolegu Vladimíra Putina žiadal tvrdší postup v otázke iránskeho konfliktu. Francúzsko nebude v tomto prípade robiť žiadne kompromisy, povedal v utorok Sarkozy v rozhovore pre štátny denník Rossijskaja Gazeta.

USA, Čína, Rusko, Francúzsko, Veľká Británia a Nemecko, všetko krajiny s právom veta v Bezpečnostnej rade OSN, dali Teheránu čas do konca roka, aby dodržal svoje záväzky voči Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) v súvislosti s informáciami o svojom jadrovom programe. USA a ich spojenci naliehajú na Bezpečnostnú radu, aby na Irán uvalila sankcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu