Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Juščenko podpíše v Bratislave dohodu o novom hraničnom priechode

Viktor Juščenko
Viktor Juščenko

BRATISLAVA - Ukrajinský prezident Viktor Juščenko, ktorý vo štvrtok pricestuje na dvojdňovú návštevu Slovenska, podpíše v Bratislave dohodu o výstavbe nového hraničného priechodu medzi obcami Čierna a Solomonovo.

Líder "oranžovej revolúcie" sa okrem toho stretne so slovenským prezidentom, predsedom parlamentu a premiérom a vystúpi s prednáškou o Ukrajine a EÚ. Informovala o tom kancelária prezidenta Ivana Gašparoviča.

Juščenko pricestuje na Slovensko necelé dva týždne po ukrajinských ostro sledovaných predčasných parlamentných voľbách, v ktorých podľa predbežných výsledkov tesne vyhrali prozápadné strany.

Dohodu o novom hraničnom priechode podpíše Juščenko s Gašparovičom vo štvrtok. Hranica s Ukrajinou by sa mala koncom roka stať východnou hranicou schengenského priestoru. Zatiaľ čo občania Schengenu budú môcť v rámci EÚ cestovať bez hraničných kontrol, ukrajinská hranica by mala byť prísnejšie strážená a Ukrajinci budú musieť za víza platiť. Kyjev chce preto čo najskôr podpísať s Bratislavou dohodu o takzvanom malom pohraničnom styku bez víz.

Stretnutie s premiérom Robertom Ficom má Juščenko na programe v piatok. Ukrajina má pre Slovensko strategický význam, lebo cez ňu vedú hlavné vetvy plynovodu a ropovodu z Ruska. Slovensko okrem toho plánuje od svojho východného suseda dovážať elektrickú energiu.

Ficov kabinet minulý mesiac schválil návrh dohody o dlhodobých dodávkach elektriny. Ukrajina by podľa neho mala na Slovensko dodávať elektrinu od roku 2009. Slovenské ministerstvo hospodárstva očakáva, že by sa z Ukrajiny ročne dovážali dve až štyri terawatthodiny ročne, teda zhruba desatinu ročnej slovenskej spotreby. Dodávky elektriny z Ukrajiny by mali čiastočne nahradiť chýbajúcu elektrinu po odstavení blokov jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Návrh dohody musí ešte potvrdiť ukrajinská strana.

Juščenko sa stal prezidentom v januári 2005 po tom, čo na čele demokratického hnutia uspel v opakovanej voľbe proti proruskému kandidátovi Viktorovi Janukovyčovi. V piatok vystúpi na pôde ministerstva zahraničných vecí s prednáškou Európske perspektívy Ukrajiny. Podľa ukrajinského šéfa diplomacie Arsenija Jaceňuka sa tamojší politickí súperi zhodujú v zámere, aby Ukrajina vstúpila do EÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu