Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Ukrajinci volia aj na Slovensku

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Ukrajinci žijúci na Slovensku prišli dnes voliť približne v rovnakom počte, ako pri voľbách v minulosti.

ČTK to niekoľko hodín pred uzavretím volebných miestností potvrdili zástupcovia veľvyslanectva v Bratislave aj konzulátu v Prešove. Od predčasných parlamentných volieb ľudia očakávali predovšetkým upokojenie politickej situácie v štáte.

"Účasť je porovnateľná s minulosťou. Ľudia začali chodiť vo väčšej miere po desiatej hodine ráno, voličov očakávame aj vo večerných hodinách," povedala krátko po sedemnástej hodine Nadežda Slabejová z bratislavskej ambasády. Dovtedy odovzdalo svoj hlas približne sedemdesiat z necelých 600 oprávnených voličov. Podobná situácia bola aj v Prešove. Do volebnej miestnosti prišlo počas dňa tiež asi sedem desiatok Ukrajincov, pričom voliť mohlo takmer 1900 ľudí.

Predčasné parlamentné voľby na Ukrajine, ktorá je počtom obyvateľov väčšia ako Španielsko a rozlohou presahuje Francúzsko, by podľa očakávaní voličov mali ukončiť politické spory. Dlhodobo sa totiž prezident Viktor Juščenko nedokázal dohodnúť s predsedom vlády Viktorom Janukovyčom.

Vo voľbách však má podľa predvolebných prieskumov najväčšie šance na víťazstvo prorusky orientovaná Janukovyčova Strana regiónov. Druhou najúspešnejšou by malo byť zoskupenie niekdajšej Juščenkovej spojenkyne z čias "Oranžovej revolúcie" Julie Tymošenkovej. Až za nimi by sa mala umiestniť koalícia podporujúca prezidenta. Tymošenková však ešte pred voľbami prejavila ochotu spojiť sa s Juščenkovou stranou.

Ukrajina napriek svojmu prírodnému potenciálu dlhodobo zápasí s ekonomickými problémami. Milióny Ukrajincov žijú na hranici chudoby a krajinu trápi aj nezamestnanosť, či epidémia vírusu HIV, ktorý spôsobuje AIDS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu