Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Juščenko verí, že voľby prinesú zmenu

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko
Ukrajinský prezident Viktor Juščenko (Zdroj: TASR)

KYJEV - Ukrajinský prezident Viktor Juščenko v nedeľu vyjadril presvedčenie, že predčasné parlamentné voľby prinesú východisko z politickej krízy v krajine.

"Som presvedčený, že národ si dnes vyberie zmenu," povedal Juščenko potom, ako hlasoval v centre Kyjeva. Prezident sa snažil rozptýliť obavy, že v krajine budú pokračovať pouličné protesty a ústavná kríza. "Politici dosiahnu dohodu," sľúbil.

Julia Tymošenková, líderka strany BJUT, ktorá ašpiruje na premiérske kreslo, tiež vyhlásila, že po voľbách sa nebude strácať čas pri zostavovaní novej vlády. "Voliči sú z čakania unavení," povedala potom, ako svoj hlas odovzdala v meste Dnepropetrovsk na východe Ukrajiny. Terajší premiér Viktor Janukovyč však uviedol, že si je istý, že víťazom bude jeho Strana regiónov a varoval, že výsledky volieb neuzná, ak hlasovanie budú sprevádzať nezákonnosti.

Predpokladá sa, že bývalí spojenci z obdobia oranžovej revolúcie Naša Ukrajina-Ľudová sebaobrana, blízka prezidentovi, a Tymošenkovej BJUT, získajú v parlamente spoločne viac kresiel ako Janukovyčova Strana regiónov. Janukovyč by si však post predsedu vlády mohol udržať, ak by sa do parlamentu dostali menšie strany, napríklad socialisti alebo komunisti, s ktorými by mohol vytvoriť koalíciu.

Volebné miestnosti na Ukrajine otvorili o 7:00 (6:00 SELČ) a hlasovanie sa má skončiť o 22:00 (21:00 SELČ). Na to, aby boli voľby platné, sa na nich musí zúčastniť aspoň 50 percent oprávnených voličov. Do 15:00 odovzdalo hlas 43 percent registrovaných voličov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu