Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Juščenko na budúci týždeň navštívi Slovensko

Viktor Juščenko
Viktor Juščenko

BRATISLAVA - Ukrajinský prezident Viktor Juščenko príde na budúci štvrtok na dvojdňovú návštevu Slovenska. Oznámilo to dnes tlačové oddelenie prezidentskej kancelárie.

Niekdajší vodca takzvanej oranžovej revolúcie príde do Bratislavy necelé dva týždne po ostro sledovaných predčasných parlamentných voľbách, ktoré zatiaľ nevyústili do zostavenia novej vlády.

Podrobný program Juščenkovej návštevy má úrad jeho slovenského kolegu Ivana Gašparoviča zverejniť v pondelok. Doposiaľ je oficiálne známe iba to, že sa vo štvrtok popoludní stretne s predsedom parlamentu Pavlom Paškom.

Juščenko sa stal prezidentom v januári 2005 po tom, čo na čele demokratického hnutia uspel v opakovanej voľbe proti proruskému kandidátovi Viktorovi Janukovyčovi. Niekoľko mesiacov pred voľbami sa ho údajne pokúsili otráviť dioxínom, čo poznamenalo aj Juščenkovu tvár.

Slovensko-ukrajinské vzťahy sa v poslednej dobe skloňujú najmä v súvislosti s rozširovaním schengenského priestoru bez vnútrohraničných kontrol. Práve na zhruba stokilometrovom úseku medzi Slovenskom a Ukrajinou sa tak prehĺbi ochrana.

Význam Ukrajiny zvyšuje skutočnosť, že cez ňu na Slovensko vedú hlavné vetvy plynovodu a ropovodu z Ruska. V septembri vláda Roberta Fica odsúhlasila dohodu o dodávkach ukrajinskej elektriny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu