Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Pred tajfúnom Wipha evakuovali 1,8 milióna ľudí

Niektorých obyvateľov evakuovali do školy v Šanghaji.
Niektorých obyvateľov evakuovali do školy v Šanghaji. (Zdroj: SITA)

ŠANGHAJ - V čínskom Šanghaji v utorok nariadili zatvorenie škôl a z pobrežných oblastí evakuovali 1,8 milióna obyvateľov, ktorých ohrozuje blížiaci sa tajfún Wipha. Podľa predpovedí bude tropický cyklón najsilnejším v regióne za posledné desaťročie.

Okraj tajfúnu zasiahol Taiwan, kde zahynul jeden robotník a ďalší utrpel vážne zranenia pri páde lešenia na stavenisku diaľnice v metropole Tchaj-pej, informovalo taiwanské Centrum pomoci po katastrofách. Podľa oficiálnych zdrojov v severnej časti ostrova nefungovali školy, úrady ani burza a zrušili tiež lety z Taiwanu do Japonska, Južnej Kórey a niektorých ďalších ázijských krajín.

Pred polnocou miestneho času (18:00 SELČ) sa zdalo, že tajfún stráca na sile a pravdepodobne zasiahne v stredu ráno pevninu južnejšie od Šanghaja, ako pôvodne predpovedali. S odvolaním sa na miestnych meteorológov to uviedla oficiálna tlačová agentúra Sin-chua (Nová Čína). Úrady však napriek tomu preventívne nariadili, aby v stredu zostala zatvorená väčšina škôl v 20-miliónovom Šanghaji.

V prípade zavedenia "núdzových opatrení" môže prerušiť prevádzku aj šanghajská burza, uviedla Sin-chua. Štátna televízia odvysielala zábery evakuácie rodín z rybárskych člnov a iných plavidiel, zatiaľ čo majitelia obchodov stavali hrádze z pieskových vakov. Búrka si vyžiadala zrušenie mnohých letov zo Šanghaja a iných letísk v regióne, informovali štátne médiá.

Na základe varovaní pred tajfúnom v Šanghaji a pobrežných provinciách Če-ťiang a Fu-ťien sa musia všetky plavidlá vrátiť do prístavov alebo zmeniť kurz, aby sa búrke vyhli. Podľa vyhlásenia čínskej vlády evakuovali z nízkopoložených oblastí týchto provincií 1,8 milióna ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu