Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Sused prenajíma byt cez airbnb, či pokazené auto kúpené z druhej ruky! Advokátka radí, na čo máte nárok

Eva: Zdravím. Chcem sa spýtať ako postupovať, ak mám suseda, ktorý chová na pozemku minimálne 40 kusov hydiny a väčší počet kohútov. Je to hneď za plotom. Je to nadmerný hluk, smrad a kopu lietajúceho hmyzu. Je to medzi domami. Koľko krát si nepočujem vlastné slovo. No hrúza. Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň, je dôležité posúdiť mieru primeranú pomerom a odpovedať si na otázku, kde sa pozemok nachádza, a či je tam takéto chovanie hydiny obvyklé. To znamená, či sa pozemok nachádza v meste alebo na dedine pri poľnohospodárskych pozemkoch. V prípade, ak je presiahnutá miera primeraná pomerom, môžete na súd podať žalobu a žiadať odstránenie tohto nežiadúceho stavu. Predtým ale susedov vyzvite, aby tak sami urobili a pokúste sa o urovnanie mimosúdnou cestou.

Katarína: Dobrý deň. Manžel so sestrou zdedili rodinný dom po rodičoch. Sestra by sa tam chcela nasťahovať. Nebola písaná žiadna dohoda ani zmluva o budúcej zmluve. Ústne sa dohodli o hodnote domu. Sestra manželov podiel nevyplatil, začína prerabku domu. Môže sa nasťahovať bez manželovho súhlasu, keď vlastní iba polovicu domu? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň. Váš manžel má rovnaké právo na užívanie domu ako jeho sestra. Na nasťahovanie sa do domu nepotrebuje sestra súhlas Vášho manžela. Sestra má právo užívať dom vo výške svojho spoluvlastníckeho podielu. Pokiaľ by sestra užívala väčšiu časť nehnuteľnosti ako je výška jej spoluvlastníckeho podielu, máte nárok na úhradu obvyklého nájmu v časti, v ktorej sestra užíva väčšiu časť nehnuteľnosti.

Viac o téme: Právna poradňaZuzana PračkováWolf&Case
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu