Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Majiteľ predal vadné auto, sused vymáha nevrátené peniaze: Ako právne riešiť zložité problémy?

Dobrý deň, kupujem nehnuteľnosť v mojom rodnom meste od nášho suseda. Dom má viaceré vady, keďže je starší a sused sa bojí, že keď predáva dom s vadami, budem od neho po kúpe požadovať opravu. Ako v zmluve zabezpečiť to, aby sa sused neobával, že budem po kúpe od neho požadovať opravy?

Dobrý deň. Odporúčam, aby ste v zmluve výslovne uviedli, aké vady na nehnuteľnosti po jej dôslednej obhliadke evidujete. Takto zabezpečíte, že predávajúci bude mať podklad o tom, že Vás o týchto vadách informoval a zároveň ak by sa objavili ďalšie skryté vady, nároky z týchto budete môcť vymáhať.

Dobrý deň, potrebovala by som sa poradiť. Kúpila som si pred mesiacom auto, má 5 rokov. Majiteľ mi tvrdil, že auto nemá žiadne vady. Po týždni užívania auta som musela ísť s autom do servisu, lebo mi zasvietila kontrolka motora. V servise zistili, že auto bolo havarované a vykazuje viacero chýb, ktorých oprava by prevýšila značne kúpnu cenu za auto. Ako mám právne riešiť túto situáciu?

Dobrý deň. Ak nemožno vadu odstrániť a ak nemožno pre ňu vec užívať dohodnutým spôsobom alebo riadne, môžete od kúpnej zmluvy odstúpiť. Možno sem zahrnúť aj také vady, ktoré síce možno z technického hľadiska odstrániť, avšak náklady na opravu sú neúmerné k cene veci. Odstúpením od zmluvy sa kúpna zmluva od počiatku zrušuje a strany sú povinné vrátiť si plnenia, ktoré si navzájom poskytli.

Viac o téme: Právna poradňaZuzana PračkováWolf&Case
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu