Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Poslanci ukončili deň diskusiou k chýbajúcemu predsedovi parlamentu

NRSR
NRSR (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Piatkové rokovanie ukončili poslanci Národnej rady (NR) SR popoludní diskusiou k opozičnému návrhu zaradiť do programu aktuálnej schôdze voľbu nového predsedu NR SR. Návrh podali poslanci za PS. Parlament bude v rokovaní pokračovať v utorok (1. 10.), keď majú poslanci v druhom čítaní preberať konsolidačný balík.

"Súčasný stav je dlhodobo neudržateľný a nemá oporu v platnej právnej úprave, keďže zákon neupravuje možnosť dlhodobo poveriť jedného z podpredsedov Národnej rady zastupovaním predsedu Národnej rady v plnom rozsahu jeho kompetencií zvlášť v čase, keď mandát predsedu Národnej rady, ktorý podpredsedu poveril, zanikol," uviedli poslanci PS v odôvodnení uznesenia. Chcú, aby uznesením Národná rada vyhlásila voľbu predsedu parlamentu. Zároveň je tento stav podľa opozície prejavom neúcty k inštitúcii Národnej rady SR ako ústavného orgánu priamo voleného občanmi.

Parlament nemá predsedu po tom, ako bol Peter Pellegrini zvolený za prezidenta SR. Podľa koaličnej zmluvy patrí tento post Hlasu-SD, ktorá naň nominovala svojho podpredsedu Richarda Rašiho. Záujem oň mal aj predseda SNS Andrej Danko. Koalícii sa zatiaľ nepodarilo dohodnúť na novom šéfovi NR SR. V súčasnosti je poverený vedením parlamentu podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD).

Viac o téme: PoslanciNRSRRokovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu