Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Finančná správa vysvetľuje RAZIU v bratislavskom podniku: Porušenia zákona sa potvrdili! Prezradili detaily

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Marko Erd)

BRATISLAVA – Piatková nočná policajná razia v bratislavskom klube Wax2 vyvolala množstvo negatívnych reakcií zo strany návštevníkov klubu. Mnohí z nich boli nemilo prekvapení a otrasení touto skúsenosťou a o tom, ako celú udalosť prežívali, prehovorili pre médiá. Po medializovaní prípadu sa k veci rozhodla vyjadriť už aj Finančná správa (FS), ktorá odmieta akékoľvek pochybenia a zdôrazňuje, že kontrola prebehla v súlade so zákonom, pričom sa potvrdili závažné porušenia zo strany prevádzkovateľa aj návštevníkov podniku.

Príslušníci finančnej správy sa obhajujú, že postupovali plne v súlade s predpismi a k žiadnemu pochybeniu a už vôbec nie k nevhodnému správaniu sa k návštevníkom podniku nedošlo. Naopak, k porušeniu zákona prišlo zo strany podnikateľa, ktorého prevádzku FS kontrolovala.

archívne video

Veľká razia na strednom Slovensku: Polícia zasahuje pre miliónové podvody, zatkla aj známe meno

Finančná správa zdôrazňuje porušenia zákona

„Príslušníci FS zistili, že v podniku došlo k porušeniu zákona o ERP, keď ani jeden z kontrolných nákupov, ktoré boli realizované v priebehu 40 minút, nebol zaevidovaný do pokladnice. Výber kontrolovaných podnikov je vždy na základe analytických nástrojov FS a tiež na základe podnetu. Tak tomu bolo aj v tomto prípade, keďže FS dostala podnet s upozornením na nevydávanie pokladničných dokladov a aj na distribúciu drog v uvedenom klube. Finančná správa takéto podnety nepodceňuje a dôsledne preveruje. V tomto prípade sa ukázali pravdivé obe tvrdenia z podnetu,“ informuje Finančná správa.

Policajný hovorca Michal Szeiff potvrdil, že na mieste u viacerých osôb zaistili plastové vrecká s obsahom bielej kryštalickej látky. Konkrétne aj na DJ-skom pulte a na tanečnom parkete, kam ich návštevníci podniku odhodili po príchode policajtov. Pravdepodobnú prítomnosť omamných a psychotropných látok vo vreckách na mieste označili aj služobné psy, špecializované na odhaľovanie omamných a psychotropných látok. Policajti na akcii zadržali päť ľudí, ktorých odviedli na policajné oddelenie. Polícia následne začala v piatich prípadoch trestné stíhanie vo veci trestného činu neoprávneného prechovávania omamnej a psychotropnej látky.

Finančná správa vysvetľuje RAZIU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian)

Zasahujúci policajti boli vraj drzí

Na raziu upozornil ako prvý web Refresher. „Dnes v noci bola vo Waxe razia. Pred vchodom stálo asi 10 policajtov a nejaké špeciálne jednotky (týpci s helmami a so špeciálnou výbavou). Spýtal som sa jednoduchú otázku, čo sa stalo? A hneď ma poslal agresívne do p**e, že je zatvorené. Spýtal som sa zase a ďalší fízel, že čo sa hráš na múdreho,“ citovali jedného z návštevníkov, ktorý sa o skúsenosť podelil na sociálnej sieti Reddit.

Portál Startitup v súvislosti s raziou uvádza, že podľa svedkov, s  ktorými hovorili, mala trvať zhruba 2,5 hodiny. Počas tejto doby ľudia stáli otočený čelom k stene a čakali. Zasahujúci policajti boli vraj drzí a robili si posmešky. „Boli sme vo Waxe, rozprávali sa s kamošmi, pili sme pivo, keď zrazu krik, hudba prestala, svetlá sa rozsvietili a všetci sme dostali príkaz dať ruky nad hlavu a ísť k stene. Všetci sme sa rozostavili a nastalo ticho. Nemohol si sa ani poškriabať, otočiť hlavou, sledovali nás, ruky mi tŕpli, ale museli ostať nad hlavou. Jeden z policajtov na mňa zavrčal: ‚Čo sa otáčaš, nejaký si nervózny, ne?‘,“ opísal svoju skúsenosť pre portál jeden z návštevníkov. 

Vallo sa pýta na dôvody razie 

Prezident Finančnej správy Jozef Kiss upozornil, že podobné akcie budú naďalej pokračovať, keďže je v záujme verejnosti eliminovať podvodné správanie podnikateľov a distribúciu drog v podnikoch, kde sa zhromažďuje mládež. „Podceňovanie tejto stúpajúcej kriminality je nezodpovedné, a to najmä zo strany politikov,“ dodal Kiss, pričom spochybňovanie kontrol považuje za škodlivé pre verejnú bezpečnosť.

Reagoval tak na slová primátora Bratislavy Matúša Valla, ktorý sa pýtal na dôvody razie. "Dôrazne budem od kompetentných žiadať vysvetlenie, aký bol na ňu dôvod a za akých okolností podnet na raziu vznikol. Obdobné demonštrácie sily si totiž pamätáme z 90-tych rokov a verím, že dnes si už nikto nemôže myslieť, že by Finančná správa mala ísť kontrolovať vydávanie bločkov zákazníkom s desiatkami kukláčov a dve hodiny držať návštevníkov klubu opretých o stenu s rukami nad hlavou. Akým právom? Nerobme, prosím, z hudobných klubov v našom meste miesta kriminality, keď zároveň štát nezvláda riešiť kriminalitu na iných miestach, na ktorú dlhodobo aj naši obyvatelia upozorňujú," uviedol.

Finančná správa vysvetľuje RAZIU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Zdroj: Topky/Maarty)

"Nepomôže to dôveryhodnosti žiadnej zúčastnenej policajnej zložky a zbytočne traumatizuje ľudí, ktorí sa v dobrej viere a s dobrým úmyslom prídu do klubu baviť," dodal. 

Viac o téme: Finančná správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu