Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov: Zvažuje zvolať výbor Národnej rady

Jozef Hajko
Jozef Hajko (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá. Dôvodom sú medializované informácie o ignorovaní odborného posudku členov hodnotiacej komisie v dotačnom programe Ministerstva kultúry (MK) SR.

Člen parlamentného kultúrneho výboru a predsedníctva KDH Jozef Hajko upozornil, že zo svojho postu odstúpilo všetkých päť členov hodnotiacej komisie podprogramu, zameraného na veľké projekty a komplexnú obnovu pamiatkových objektov. "Ministerstvo v podprograme z rozhodnutí odbornej komisie akceptovalo len necelých päť percent pridelených prostriedkov. Naopak, podporilo najviac projektov, ktoré od odbornej komisie dostali najhoršie hodnotenie," priblížil Hajko.

archívne video

PS, SaS a KDH sa nezúčastnia na hlasovaní k odvolávaniu Šimečku (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Pripomenul, že podnetom pre abdikáciu bolo aj zníženie alokácie v podprograme a časový sklz, spôsobený ministerstvom, ktorý ohrozil vo všeobecnosti celú dotačnú schému a využitie dotácií v tomto roku.

KDH považuje prístup ministerstva za "novodobé barbarstvo", ktoré môže napáchať v oblasti kultúrneho dedičstva obrovské nezvratné škody. V tejto súvislosti Hajko poukázal aj na prístup vedenia rezortu k situácii vo Fonde na podporu umenia, ktorého neuznášaniaschopnosť bránila vyhlásiť dotačné výzvy. Potvrdil, že pre vážnosť situácie KDH zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru NR pre kultúru a médiá.

Viac o téme: DotácieKDHNRSRMinisterstvo kultúryMimoriadny výbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu