Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Na Slovensku vznikla Asociácia pre etiku a rozvoj v oblasti umelej inteligencie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/hirun)

BRATISLAVA - Na Slovensku vznikla Asociácia pre etiku, rozvoj, vzdelávanie a inovácie (ASAI) v oblasti umelej inteligencie (AI). Jej cieľom je stať sa zjednocujúcou platformou a miestom podpory inovácií, no najmä miestom pre rozhovor s dôrazom na vysoké etické štandardy a morálne aspekty.

archívne video

Tohtoročný IT Fitness test reaguje na to, čo prináša doba, umelá inteligencia prináša veľké zmeny v našich životoch (Zdroj: TASR/ Pavol Zachar)

Ako Šáchová priblížila, ASAI otvára diskusiu na pripravenosť na technologické zmeny na každej úrovni od škôlky až po vysoké školy, jednotlivé odvetvia priemyslu a hospodárstva, až po kreatívne, umelecké a autorské smery."Chceme vytvárať priestor na transparentnú diskusiu a zmysluplne doplniť existujúci ekosystém o čerstvé perspektívy," uviedla výkonná riaditeľka ASAI Natália Pokojná.

Asociácia sa zároveň zaväzuje poskytovať zrozumiteľné informácie o stave umelej inteligencie na Slovensku. "Ak má byť Slovenská republika skutočne modernou európskou krajinou s potenciálom na využitie umelej inteligencie, je nutné začať klásť správne otázky, čeliť etickým problémom a dať novú možnosť rozprávať aj tým, ktorých sa neregulovaný rozvoj umelej inteligencie bezprostredne týka," doplnila Šáchová.

Viac o téme: RozvojUmelá inteligenciaAsociácia pre etikuVzdelávanie a inovácie ASAI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu