Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Na hybridné teplárenské projekty pôjde z modernizačného fondu 150 miliónov eur

Tomáš Taraba a Denisa Saková Zobraziť galériu (5)
Tomáš Taraba a Denisa Saková (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Na hybridné teplárenské projekty pôjde z modernizačného fondu viac ako 150 miliónov eur. Výzvu na predkladanie projektov plánuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR spustiť v najbližších dňoch. Podporiť tak chcú teplárenské spoločnosti, ktoré nielen teplo vyrábajú, ale aj exportujú ďalším príjemcom. Informovali o tom v utorok na tlačovom brífingu minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD).

"Ďalšie investície pôjdu do hybridných teplárenských výziev. To znamená, tým teplárom, ktorí nielen teplo vyrábajú, ale aj exportujú, aj ďalším príjemcom. Táto výzva bude spustená v najbližších dňoch. Pôjde tam opäť viac ako 150 miliónov eur," priblížil Taraba.

archívne video

Denisa Saková a Volvo potvrdili termín spustenia výroby závodu Valaliky v roku 2026 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Pripomenul, že rezorty už do spoločných projektov investovali vyše 150 miliónov eur v rámci prvej a druhej výzvy. Financie išli najmä do teplárenstva a najväčším prijímateľom bola štátna teplárenská spoločnosť. V novej výzve plánujú rezorty smerovať financie aj do podpory zeleného vodíka, keďže podľa Tarabu Slovensko patrí k významným výrobcom elektrickej energie z vody. Finančne chcú podporiť aj rozvoj a modernizáciu prenosovej sústavy na Slovensku.

Tomáš Taraba a Denisa Saková
Zobraziť galériu (5)
Tomáš Taraba a Denisa Saková  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Ministerka hospodárstva priblížila, že do prostredia teplárenstva má byť do roku 2030 z modernizačného fondu alokovaná približne jedna miliarda eur. O poskytnutie dotácie sa môžu uchádzať nielen štandardní výrobcovia tepla, ale aj ďalšie subjekty. "Pôjde predovšetkým o tie subjekty, ktorých predmetom podnikania nie je výlučne len výroba či distribúcia tepla, chladu, energie, avšak dodávajú teplo aj priamo alebo prostredníctvom distribučných spoločností do všeobecného systému centrálneho zásobovania teplom, ak majú povolenie, respektíve predmet podnikania zo zákona o tepelnej energetike," doplnila Saková. 

Prízvukovala tiež, že každé jedno euro, ktoré ide do jednotlivých projektov z modernizačného fondu, sa nezapočítava do vstupnej ceny tepla.

Viac o téme: Denisa SakováMinisterstvo hospodárstvaTomáš TarabaHybridné teplárenské projekty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu