Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Sme ochotní posilniť predkupné práva štátu vo vodárenských spoločnostiach, tvrdí minister Taraba

Tomáš Taraba
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) si vie predstaviť zákon, ktorý by určoval ministerstvu financií alebo životného prostredia predkupné právo na všetky akcie vo vodárenských spoločnostiach. A to v prípade, ak ich obce nebudú chcieť vlastniť alebo by ich chceli za niečo zameniť. Išlo by najmä o samosprávy, ktoré majú 0,1 percenta podielu v týchto vodárenských spoločnostiach. Uviedol to po rokovaní vlády.

Minister tvrdí, že sú ochotní a pripravení posilniť predkupné práva štátu. "Tragédia je, že vlastníctvo vodárenských spoločností sa vôbec previedlo na mestá a obce, ktoré majú problémy samy so sebou, nemajú na osvetlenia, nemajú na údržbu zelene a ešte majú mať vodárenskú spoločnosť. Ony chodia vyslovene prosiť za opravy každej rúry," povedal Taraba.

VIDEO Tlačové konferencie ministrov z Úradu vlády

Tlačové konferencie ministrov z Úradu vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vodárenské podniky sú podľa neho totálne podvyživené. Považuje to za neudržateľný model. "Buď si povieme, že to ideme znova zoštátniť, alebo si povieme, že ak štát tam má posielať peniaze, tak chce za to podiel," poznamenal minister.

 

Viac o téme: ŠtátVodárenské spoločnostiTomáš TarabaPrekupné právo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu