Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Kráľ Karol sa po liečbe rakoviny NAPLNO vrátil do práce: Privítal japonského cisára!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský kráľ Karol III. s manželkou kráľovnou Kamilou v utorok v Londýne privítali japonského cisára Naruhita s manželkou, ktorí začali oficiálnu štátnu návštevu Spojeného kráľovstva. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Karol s Kamilou japonský cisársky pár privítali na priestranstve Horse Guards Parade v Londýne za zvukov štátnych hymien oboch krajín a slávnostných delostreleckých sálv. Odtiaľ sa v kočoch ťahaných koňmi presunú do Buckinghamského paláca, kde sa večer uskutoční slávnostný banket.

Kráľ Karol predtým Naruhita s manželkou bude sprevádzať na výstave predmetov z kráľovskej zbierky spájaných s Japonskom, a spoločne položia veniec k hrobu neznámeho vojaka vo Westminsterskom opátstve.

Naruhito pre blížiace sa parlamentné voľby nenavštívi sídlo britského premiéra na Downing Street a nebude mať prejav v parlamente. Na utorkovom bankete by však mali byť prítomní aj britský premiér Rishi Sunak a líder opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer.

Kráľ Karol sa po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Na bankete nebude ani kráľova sestra princezná Anne, ktorá sa počas víkendu zranila. Potvrdená nie je ani účasť manželky následníka trónu princa Willama, pretože Catherine sa zotavuje z rakoviny. Karol sa po liečbe rakoviny vrátil k oficiálnym kráľovským povinnostiam iba minulý mesiac.

Ide o Naruhitovu druhú oficiálnu štátnu návštevu v zahraničí od nástupu na trón v roku 2019. Britániu mal navštíviť už v roku 2020, cestu však zrušili pre pandémiu koronavírusu. Pre Karola je to tretia návšteva v pozícii hostiteľa od prevzatia trónu v septembri 2022.

V stredu Naruhito navštívi biomedicínske výskumné centrum Francis Crick Institute a večer sa zúčastní na bankete organizovanom starostom Londýna. Japonský cisársky pár do Británie pricestoval v sobotu, prvé tri dni sa však venoval súkromným záležitostiam. Oficiálnu návštevu ukončí vo štvrtok.

Kráľ Karol sa po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Kráľ Karol III.Japonský cisár Naruhito
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu