LONDÝN – Britská odborníčka na zdravie a lekárka varuje pred nebezpečnými potravinami, pri ktorých sa môže zvýšiť riziko a ich nadmerná konzumácia môže viesť k rakovine.
Doktorka Mindy Pelzová uviedla v britskej epizóde podcastu pre poslucháčov zopár odporúčaní. Majú sa vyhýbať najmä cukru, chemikáliám a spracovanému mäsu. Odvolávala sa pri tom na spojitosť medzi spracovaným mäsom a rizikom rakoviny. Dokonca uviedla výsledky jednej štúdie, v ktorej vyššia konzumácia spracovaného mäsa viedla k leukémii u pacienta, uviedol britský denník the Mirror.
Britská lekárka zároveň poukázala na nezdravé raňajkové cereálie a iné na prvý pohľad nevinné pochutiny ako sú šišky, džúsy a jogurty. Zatiaľ čo doteraz podľa nej nie je priama spojitosť medzi cukrom a rakovinou, obezita je ale naopak vnímaná ako rizikový faktor. Uviedla, že tieto nezdravé potraviny môžu "preprogramovať" kmeňové bunky a premeniť ich na tukové.
Práve v Británii je nadváha a obezita druhou najčastejšou príčinou vzniku rakoviny. Niekoľko výskumov dokázalo, že nadmerný telesný tuk môže zvýšiť pravdepodobnosť rôznych typov rakoviny ako je rakovina hrubého čreva, rakovina prsníka, maternice, pažeráka, ale aj obličiek či pankreasu.
"Prebytočný tuk v tele ovplyvňuje rastové ako aj pohlavné hormóny", uviedol Výskumný ústav pre rakovinu v Británii. "Tukové bunky pôsobia v tele rovnako ako zápal a spôsobujú častejšie delenie buniek, čo môže viesť k rakovine", dodali. Okrem udržiavania hmotnosti navrhujú preto znížiť množstvo obezogénov, teda chemikálií vstupujúcich do tela a pozorne si čítať štítky na potravinách.