Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Na Ukrajine sa zrútilo lietadlo, zomrelo päť Čechov

Ukrajinská tlačová agentúra UNIAN však uviedla, že v troskách lietadla zahynulo až šesť osôb.
Ukrajinská tlačová agentúra UNIAN však uviedla, že v troskách lietadla zahynulo až šesť osôb. (Zdroj: TASR)

KYJEV - Osobné charterové lietadlo na linke z Českej republiky do Kyjeva sa dnes zrútilo v blízkosti areálu letiska Žuljany v ukrajinskej metropole. Nešťastie si vyžiadalo päť obetí, informovalo podľa stránky gazeta.ru ukrajinské ministerstvo pre výnimočné situácie.

Ukrajinská tlačová agentúra UNIAN však uviedla, že v troskách lietadla zahynulo až šesť osôb.

Podľa ukrajinských predstaviteľov je najpravdepodobnejšou príčinou nešťastia chyba pilota.

Spravodajský server iDNES.cz cituje vyjadrenie Jana Paďourka z veľvyslanectva ČR v Kyjeve, ktoré priniesla Česká televízia: "Podľa informácií, ktoré máme z ministerstva pre mimoriadne situácie, bolo to päť českých občanov," uviedol pre televíziu Paďourek.

"Na palube sa nachádzal zástupca českej spoločnosti Minib, pán Novák narodený v roku 1958, jeho žena narodená v roku 1962, ďalšia žena narodená v roku 1973 a dvaja piloti," povedala hovorkyňa ukrajinského Štátneho leteckého úradu Natalija Aljušinová agentúre Unian. Stroj spadol okolo 16.00 SEČ z výšky približne 2,5 kilometra neďaleko druhého najväčšieho kyjevského letiska Žuljany, informuje o tom portál Blesk.cz.

Lietadlo Beechcraft C 90 letelo po 13.30 hod. z Hradca Králové a patrilo karlovarskej spoločnosti Minib pod nemeckou imatrikuláciou, povedal pre iDNES.cz Daniel Tuček zo spoločnosti Gemini Port, ktorá prevádzkuje letisko.

Druhé najväčšie kyjevské letisko sa nachádza približne 20 minút jazdy autom od centra mesta v blízkosti obývaných oblastí. Na mieste havárie pracujú záchranári. Podľa stránky lenta.ru lietadlo typu Beechcraft zmizlo z radarov krátko pred 17.00 h miestneho času. Dopadlo do areálu sovchozu Sovki asi 300 metrov od diaľnice a začalo horieť.

V tomto roku ide už o druhý prípad leteckého nešťastia v zahraničí s tragickými následkami pre českých občanov.
V júni havarovalo v Kambodži lietadlo An-24 s 22 ľudmi na palube, medzi ktorými boli traja občania českej republiky, haváriu vtedy nikto neprežil.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu